I den igangværende rettighedskonflikt mellem YouSee og Copydan, fokuserer Forenede Danske Antenneanlæg (FDA) på et andentaspekt: De rettigheder, antenneforeninger og kabel-tv-udbydere skal betale for at distribuere DRs tv-kanaler.
Problemet er, at der betales dobbelt for de samme rettigheder, når man ser DR gennem en traditionel tv-pakke, i modsætning til når man ser indholdet via streamingtjenesten DRTV.
Søren Birksø Sørensen, sekretariatschef for FDA, påpeger, at der er en urimelig forskel i rettighedsbetalingerne.
"Når DR køber indhold, skulle man tro, at alle rettigheder til det danske marked er frikøbt, men sådan forholder det sig ikke for alle," udtaler han til Flatpanels.
Rammer særligt ældre
Dette skaber en uretfærdighed, især da alle borgere betaler den samme medieskat.
Det er en situation, der især rammer den ældre generation, der måske ikke er vant til at bruge streamingtjenester og i stedet tilgår DRs indhold gennem traditionelle tv-pakker og kabelnet.
FDA understreger, at det ikke burde være nødvendigt for brugere at betale for rettigheder, der allerede er blevet betalt for én gang. Det gælder uanset om det drejer sig om små, brugerejede antenneforeninger eller kommercielle kabelnet som Norlys eller YouSee.
550 kroner ekstra om året - mindst
En gennemsnitlig husstand i en antenneforening betaler ifølge FDA cirka 550 kroner ekstra om året for de rettigheder, som allerede er blevet betalt for. Hvis der skulle lægges moms på betalingen, ville regningen stige til over 710 kroner.
Desuden oplever små, frivillige antenneforeninger en administrativ og økonomisk udfordring, da rettighedsbetalingen for langt de fleste foreninger betales forud for hele året. Dette betyder, at foreninger, som mister medlemmer, stadig skal betale for de rettigheder, de ikke længere har brug for. De tilbageværende medlemmer ender med at dække et økonomisk underskud på grund af forudbetalingerne.
FDA arbejder på at få politisk opmærksomhed på sagen og har lovet at tage den videre til Christiansborg gennem alle tilgængelige kanaler.