Priserne fortsætter op: Nu skal danskerne betale mere for dette

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Tallene fra 2024 er højere end sidste års.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Boligmarkedet i Danmark summede af liv og handel i årets andet kvartal.

I løbet af kvartalet fik 15.422 huse og ejerlejligheder nye ejere, hvilket er 11,5 pct. flere end i samme periode sidste år.

For dem, der fandt deres nye drømmehjem, var der flere valgmuligheder end for et år siden.

I årets andet kvartal stod 40.993 boliger til salg, svarende til en stigning på 14,8 pct. i forhold til samme kvartal i 2023.

”Der er kommet mere gang i boligmarkedet i årets andet kvartal. Vi har set en stigende lyst til både at købe og sælge boliger. Mange danskere har flere penge mellem hænderne på grund af lønstigninger, og beskæftigelsen er fortsat høj. Det kan være med til at sætte skub i boligdrømmene. Faktisk har vi i løbet af andet kvartal set det højeste antal handler siden 2021,” siger Peter Jayaswal, direktør for Realkredit og ejendomsfinansiering i Finans Danmark, i en pressemeddelelse, og forsætter:

”Samtidig er det fem år siden, at boligkøberne sidst har haft så mange valgmuligheder. Normalt kan et øget udbud være med til at lægge en dæmper på priserne, men vi oplevede faktisk det modsatte i andet kvartal.”

Trods det højere udbud af boliger til salg skulle boligkøberne betale mere for deres nye hjem, da priserne på både huse og ejerlejligheder var højere. Et typisk hus på 140 kvm kostede i andet kvartal af 2024 i gennemsnit 2,3 mio. kr., hvilket er 4,7 pct. mere end for et år siden.

En almindelig ejerlejlighed på 85 kvm kostede i samme periode i gennemsnit 2,9 mio. kr. - knap 6,4 pct. mere end i samme kvartal sidste år.

Særlig høj aktivitet i København

Det var ikke kun på landsplan, at appetitten på at købe og sælge bolig var høj i årets andet kvartal.

I København blev der indgået 1.825 bolighandler i løbet af andet kvartal, hvilket svarer til 4,6 pct. flere handler end i den tilsvarende periode sidste år.

Som på landsplan var der både flere og dyrere valgmuligheder for de københavnske boligkøbere. I årets andet kvartal kunne de københavnske boligkøbere vælge mellem 2.328 forskellige huse og lejligheder til salg, hvilket er 8,8 pct. flere end for et år siden.

Når de fandt noget, de kunne lide, skulle de københavnske boligkøbere dog have flere penge op af lommen. I andet kvartal kostede en almindelig ejerlejlighed i København 4,5 mio. kr., hvilket er 8,9 pct. højere end for et år siden. Et typisk hus kostede i andet kvartal af 2024 6,8 mio. kr., svarende til 12,8 pct. mere end for et år siden.

”På trods af udsigterne til højere boligskatter på grund af det nye boligskattesystem, har vi i årets andet kvartal set en overraskende høj aktivitet på boligmarkedet i København, hvor mange boliger har skiftet hænder og til højere priser. Optimismen på det københavnske boligmarked er stadig høj, og de seneste rentenedsættelser kan være med til at opretholde den gode stemning - også i den kommende tid,” siger Peter Jayaswal.