Nykredit retter ind: Ændrer vilkår for Totalkredit

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Undersøgelsen har været tre år undervejs.

Nykredit har forpligtet sig til at ændre vilkår for Totalkreditsamarbejdet, så konkurrenter får væsentligt bedre mulighed for at konkurrere med Nykredit.

Det skriver Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i en pressemeddelelse efter, at Konkurrencerådet har undersøgt sagen i tre år.

Hele sagen handler om, hvorvidt Nykredit har gjort brug af en dominerende stilling i strid med konkurrenceloven, da Totalkredit, der hører under Nykredit, har haft samarbejdsaftaler med 41 pengeinstitutter om helt eksklusivt at formidle realkreditselskabets lån til private kunder.

Og det er en praksis, der har pågået i mere end 30 år.

"Totalkreditsamarbejdet har i praksis været uopsigeligt for de deltagende pengeinstitutter, fordi de ikke kunne indgå aftaler med Totalkredits konkurrenter uden at lide store provisionstab på de Totalkreditlån, som de allerede havde formidlet. Konkurrencerådet har haft betænkeligheder ved, om aftalevilkårene i samarbejdet var en overtrædelse af konkurrencelovens forbud mod misbrug af dominerende stilling," siger formand for Konkurrencerådet, Christian Schultz.

Ikke taget stilling til regelbrud

Der bliver ikke taget endelig stilling til, om konkurrencereglerne faktisk er blevet overtrådt fra Nykredits side.

Det skyldes, at sagen er blevet løst med tilsagn fra Nykredit. Sagen er nu løst med tilsagn fra Nykredit. Der er dermed ikke taget endeligt stilling til, om konkurrencereglerne er overtrådt.

"Tilsagnet sikrer, at pengeinstitutterne i Totalkreditsamarbejdet kan skifte realkreditleverandør uden at miste provision på allerede formidlede Totalkreditlån. Det omfatter også situationer, hvor pengeinstitutter bliver opkøbt. Desuden sikrer tilsagnet, at pengeinstitutterne i Totalkreditsamarbejdet kan indgå aftaler om fælles fundede prioritetslån med Nykredits konkurrenter uden at skulle bekymre sig om afledte virkninger på deres samarbejde med Nykredit," siger Christian Schultz.

Efter en samlet helhedsvurdering, herunder at tilsagnet umiddelbart løser væsentligt op for konkurrencen og kan genbesøges efter 5 år, har Konkurrencerådet vurderet, at tilsagnet kan accepteres.

Et udfordret marked

Konkurrencerådet har tidligere peget på, at konkurrencen på realkreditmarkedet er udfordret. Denne afgørelse vil styrke konkurrencen og bidrage til, at prisen på realkreditlån på sigt kan blive lidt mindre, end den ellers ville være.

Nykredits tilsagn forbedrer på flere områder konkurrenters muligheder for at konkurrere med Nykredit og Totalkredit om at levere realkreditlån til private kunder:

  • Pengeinstitutterne i Totalkreditsamarbejdet kan skifte leverandør af realkreditlån til private uden at miste provision på allerede formidlede Totalkreditlån.

  • Hvis et pengeinstitut i Totalkreditsamarbejdet opkøbes af en aktør uden for samarbejdet, vil pengeinstituttet heller ikke miste provision på allerede formidlede lån.

  • Der skabes sikkerhed for, at pengeinstitutterne i Totalkreditsamarbejdet kan indgå aftaler om fælles fundede prioritetslån med Nykredits/Totalkredits konkurrenter, uden at det får afledte konsekvenser for deres samarbejde med Nykredit.

  • Der åbnes for, at pengeinstitutterne i Totalkreditsamarbejdet kan formidle realkreditlån fra flere leverandører på en gang (parallel formidling). Realkreditselskaber, som ikke er i koncern med et pengeinstitut, får således adgang til pengeinstitutternes distributionsnet, og de får dermed bedre mulighed for at etablere sig på markedet og vinde markedsandele. Det kan for eksempel være relevant for DLR, og det forbedrer generelt betingelserne for, at realkreditselskaber kan komme ind på markedet for realkreditlån til private.

  • Pengeinstitutterne i Totalkreditsamarbejdet kan dog fortsat ikke indgå aftaler om parallel formidling med Totalkredits aktuelle konkurrenter, dvs. Realkredit Danmark, Nordea Kredit og Jyske Realkredit, som alle er koncernforbundet med et pengeinstitut.

I tilsagnet er indsat en revisionsklausul. Den indebærer, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen kan tage tilsagnsafgørelsen op til revision og – ud fra en fornyet konkurrencemæssig vurdering – tage stilling til, om der er behov for ændringer af tilsagnet og eventuelt træffe afgørelse herom. Det kan ske efter fem år.