Nye skatteregler skaber forvirring: Sådan påvirker det din økonomi

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Har du styr på dem?

Trods ihærdig formidling fra myndighederne har mange boligejere misforstået, hvordan de nye boligskatter påvirker deres økonomi.

Det har - modsat hvad man kunne forvente - skabt usikkerhed på markedet.

Fra starten af 2024 trådte de nye boligskatteregler i kraft, men selvom ejendomsvurderingerne og skattereformen fik betydelig mediedækning i tiden op til, har mange danskere ikke gennemskuet, hvad det indebærer.

Det har ifølge projektdirektør Curt Liliegreen, Boligøkonomisk Videncenter, skabt usikkerhed på boligmarkedet.

"Husejerne har fået en skattelettelse og i mange landkommuner endda meget betydelig relativt set, men alligevel tror folk, at de får en stor stigning i skatten. Hvis boligskatten stiger, får man altså en skatterabat, så man ikke kommer til at betale mere, så længe man bliver siddende i boligen," siger Curt Liliegreen.

"En årsag til, at mange finder det kompliceret er, at vi både har grundskyld og ejendomsværdiskat, og når folk synes, det virker indviklet, bliver de bange for det og sætter sig ikke ordentligt ind i det. Det skaber usikkerhed og gør folk tilbageholdende i forhold til boligkøb," forklarer han ifølge Nyheder24.dk.

Boligkøbere søger mere rådgivning

Hos Byggesagkyndig.nu, der er repræsenteret over hele landet, oplever man i kølvandet på de nye ejendomsvurderinger, at markant flere prioriterer at få rådgivning i forbindelse med huskøb.

Her er antallet af køberrådgivninger steget med 45 procent i januar-april 2024 sammenlignet med samme periode sidste år.

"Mange er usikre på, hvordan de nye ejendomsvurderinger og skatteregler kommer til at påvirke deres økonomi, og den usikkerhed mærker vi ved, at køberne er blevet mere opmærksomme på uforudsete ting, der kan skabe utryghed," siger Christian Norborg, der er CEO hos Byggesagkyndig.nu og tilføjer:

"Folk vil være helt sikre på, at der ikke opstår ekstraudgifter. Samtidig er flere blevet opmærksomme på, at mange forhold, som kan koste dyrt, ikke nødvendigvis fremgår af en tilstandsrapport, og derfor tager de os med på råd."

At mange af de boligkøbere, der har svært at finde hoved og hale i, hvilke konsekvenser de nye ejendomsvurderinger og skattereformen kommer til at få for deres økonomi, allierer sig med en køberrådgiver, overrasker ikke boligøkonomen.

"Når folk ikke har gennemskuet, hvordan kombinationen af de nye ejendomsvurderinger og skattereformen hænger sammen, virker det jo fornuftigt at få rådgivning på området. Det er ikke dog så kompliceret, som det ofte bliver gjort til, så jeg vil opfordre til, at man prøver at sætte sig ind i det," siger Curt Liliegreen, der vurderer, at omsætningen på boligmarkedet vil stige hen imod slutningen af året.

"Usikkerheden har gjort folk tilbageholdende, men mange signaler peger på, at renten bliver sat ned, og så vil vi hen imod slutningen af 2024 eller start 2025 se, at boligmarkedet vil blive stimuleret," siger han.