Har du fået ekstra folkepension? Sådan undgår du, det fører til topskat

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er dejligt med ekstra penge på kontoen, men det kan også ende med at ramme dig økonomisk.

Reglerne for arbejdsindtægter for pensionister har ændret sig, og det betyder, at tusindvis af danske seniorer har fået efterbetalt grundbeløb og pensionstillæg for 2023.

I første omgang var det særligt seniorer, der stadig arbejder, der fik efterbetalt deres penge, imens selvstændigt erhvervsdrivende seniorer, eller samlevere til en selvstændig erhvervsdrivende, kan se frem til efterbetalingen.

Umiddelbart lyder det jo meget godt, fordi det sørger for mere på kontoen rundt om i de danske hjem, men det kan også ende med at have en slagside.

For nogle seniorer kan den ekstra folkepension for 2023 nemlig resultere i, at man får så meget ind på kontoen, at man risikerer at skulle betale topskat - og det er altså op til 15 procent ekstra i skat.

Men det kan forhindres!

Kan tilbagefordeles

Faglige Seniorers nyhedsbrev har været i kontakt med Skattestyrelsen, og fra styrelsen lyder det, at "sociale pensioner, herunder folkepension, beskattet i udbetalingsåret".

Det gælder altså, selvom pensionen tilkendes med tilbagevirkende kraft, som i tilfældet med efterbetalingen for 2023.

Men der er en særlig mulighed for, at du kan undgå at skulle betale topskat.

Skatteforvaltningen kan nemlig i visse tilfælde give tilladelse til en tilbagefordeling af indtægten til beskatning. De indkomster, Skatteforvaltningen har lov til at give tilbagefordeling, gælder blandt andet løn og pensioner, så det er altså noget, pensionister kan benytte sig af.

I lægmandssprog betyder det, at Skatteforvaltningen går ind og ændrer i din beskatning, så en del af din indtægt i 2024 bliver ændret til at skulle beskattes i et tidligere år, fx 2023 i dette tilfælde.

Sådan gør du

Hvis du er i risiko for at skulle betale topskat, fordi du har fået efterbetalt pension i år, skal du sende en ansøgning til Skattestyrelsen, enten ved at logge ind på skat.dk og skrive et digitalt brev, sende et almindeligt brev eller ringe til SKAT.

Når du laver ansøgningen, er det en god idé at henvise til skatteforvaltningens juridiske vejledning om beskatningstidspunkt. Den finder du her.

Du skal være opmærksom på, at der både regnes procenttillæg og løbende renter af den restskat, der opstår ved tilbageførslen, men det kan i langt de fleste tilfælde bedre betale sig end at skulle betale topskat.