Hudlæge afslører: Disse 3 ting vil hun aldrig udsætte sit hår og sin hovedbund for

Mode med mere

11/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Hun punkterer desuden en meget udbredte myte omkring hårets evne til at rense sig selv.

Der findes et hav af myter og råd og udsagn omkring det med hår og hovedbund og disses sundhed.

En af de mest udbredte myter er for eksempel, at hvis du lader være med at vaske dit hår i en periode, vil det faktisk blev selvrensende.

Teorien går ud på, at man ved ikke at vaske håret kan "træne" det til at blive mindre fedtet.

Men ifølge hudlægen Dr. Jenny Liu er det noget komplet vås.

Kan have ubehagelige konsekvenser

I en video på sin TikTok-profil forklarer dermatologen, at du faktisk aldrig bør gå mere end et par dage uden at vaske håret.

Årsagen er, at opbygnigen af sebum (naturlig olie i huden) og døde hudceller i hovedbunden øger risikoen for øge vækst af Malassezia (en svampeinfektion), som kan føre til skæl og betændelse.

For de, der oplever hårtab, råder Dr. Liu til at fokusere på hovedbundens sundhed som en nøglefaktor for at fremme hårvækst.

Hvor ofte man så skal tage en tur under bruseren og skumme shampooen op kommer an på både din hovedbundstype og din livsstil. Hvis du har en mere fedtet hovedbund eller træner meget, kan det være godt med hårvask enten hver eller hver anden dag. Omvendt er mindre hyppig vask bedre, hvis man har en tør hovedbund.

Drop skælshampooen

Som den anden ting, hun ikke vil udsætte sit hår og sin hovedbund for, nævner hun daglig vask med skælshampoo.

Årsagen er, at det kan være meget udtørrende for både hobedbund og hår, hvilket kan give tørt og kruset hår. Derudover forstyrrer det hovedbundens og hårets fugtbalance, hvilket heller ikke hjælper på skæl.

I stedet anbefaler Liu, at man maksimalt bruger skælshampoo 2-3 gange om ugen og lader den sidde i hovedpunden fem minutter, før den skyldes ud.

Lad olivenolien blive i køkkenet

Som det sidste punkt nævner Dr. Liu et udbredt råd om at smøre olivenolie i hovedbonden, da det skulle hjælpe med at holde på fugten.

Men Liu forklarer, at det aldrig er blevet bevist, at det faktisk skulle have en positiv effekt på hovedbundsproblemer.

Hvis man endelig vil bruge en olie til at give håret næring, anbefaler Dr. Liu, at man bruger kokosolie, da den trænger ind i de enkelte hårstrå og virkeligt plejer dem.