Vi gør det forkert: Mesterslagter forklarer, hvordan du bør fryse hakkekød ned

Mad og drikke

15/02/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det kan gøre en verden til forskel, når det skal tøs op.

Mange vælger at købe stort ind af madvarer som kylling, hakket kød og laks, når de er på gode tilbud, og fryse dem ned. Men en fejl er dog udbredt, når det kommer til nedfrysningen.

Når det kommer til opbevaring af hakket kød i fryseren, begår mange forbrugere en klassisk fejl, som kan påvirke både sikkerheden og tilberedningstiden for kødet.

En nylig viral video fra den græske mesterslagter, Nick Kexegias, har kastet lys over den mest effektive metode til frysning af hakket kød, som adskiller sig markant fra den traditionelle cylindriske "pølse" metode, mange benytter sig af.

Gør pølsen flad

Ifølge slagteren er den optimale metode at fryse hakket kød fladt ud.

For at understøtte sin påstand har han gennemført et eksperiment med to 500 grams portioner af hakket oksekød: en portion frosset på den almindeligt anvendte cylindriske "pølse" måde og den anden portion frosset fladt.

Efter at have taget begge stykker ud af fryseren og ladet dem tø i 1,5 time, viste det sig, at mens det fladt frosne kød var klar til tilberedning, var det cylindrisk frosne stykke stadig ikke klar, men tværtimod helt hårdt endnu.

Flere fordele

Metoden med at flade kødet ud, som anbefales af slagteren, har flere fordele.

For det første reduceres risikoen for mikrobiel vækst betydeligt sammenlignet med den cylindriske metode.

For det andet letter det flade format en hurtigere optøning, hvilket gør kødet klar til øjeblikkelig tilberedning. Dette sparer ikke kun tid for forbrugeren, men bidrager også til en mere effektiv udnyttelse af kødet, da det minimerer risikoen for at det bliver ødelagt under optøningsprocessen.

Du kan se videoen med eksperimentet herunder - vi skal dog gøre opmærksom på, at Nick Kexegias altså ikke taler engelsk, så hvis du skal forstå hvert et ord, skal du have fat i en, der kan tale græsk ...