Verdens 50 bedste restauranter er kåret: 8. pladsen er dansk

Mad og drikke

06/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Halvdelen af top 10 ligger i Europa.

Mange er villige til både at betale store summer, vente længe og rejse langt for at få en kulinarisk oplevelse for livet.

Heldigvis for os danskere, behøver vi ikke rejse særligt langt for at få en stor oplevelse, når man tænker på, hvor mange Michelin-restauranter, vi har her i landet.

Men der er jo forskellige måder at rangere restauranter, og nu har "The Worlds 50 Best Restaurants Academy" udgivet deres årlige liste over de bedste restauranter i verden.

Og zoomer vi ind på top 10, er der dansk islæt.

Alchemist på 8. pladsen

Den københavnske 2-stjernede Michelin-restaurant får nemlig 8. pladsen og er faktisk den eneste danske restaurant på hele top 50-listen.

Som begrundelse for placeringen skriver akademiet:

"Vær forberedt på en rejse ulig noget, du nogensinde har oplevet på en restaurant. To tunge bronzedøre med udsmykning, der minder om Narnia eller Midgård leder dig ind i den mystisk verden, der er Alchemist. Den teatralske og fordybende spiseoplevelse, ledet af Rasmus Munk, finder sted under et kuppelformet loft med forskellige grafiske udtryk, der ændrer sig i takt med, at du får placeret forskellige tallerkener foran dig. Munk kombinerer klassiske teknikker, moderne research og de bedste råvarer tilgængelige til UG, og resultatet er mad pakket med smag, men også en stærk besked omkring miljøet og andre vigtige sociale problemstillinger."

Så langt så godt, men hvis man er indstillet på at tage en flyvetur, kan man finde et europæisk land, der sidder på alle de 3 af de 4 første pladser på listen.

Spanien fører an

Verdens bedste restaurant, ifølge akademiet, ligger nemlig i Barcelona. Det er Disfrutar, der løber med æren, som de endda får på restaurantens 10 års-jubilæum.

Disfrutar kan da også bryste sig af at have 3 Michelin-stjerner på CV'et, men andenpladsen på listen ligger faktisk ikke langt fra førstepladsen - geografisk set i hvert fald.

Andenpladsen går nemlig til Asador Etxebarri, der, ligesom Barcelona, også er at finde i Baskerlandet i det nordøstlige Spanien. Restauranten har "kun" en enkelt Michelin-stjerne, men beliggenheden i en lille baskisk landsby skulle være et helt unikt element i oplevelsen.

Tredjepladsen på listen går til Table by Bruno Verjus i Paris, og på fjerdepladsen skal vi igen til Spanien, denne gang til Madrid, hvor Diverxo er at finde.

Du kan se hele top 50-listen på akademiets hjemmeside lige her. Og ellers kan du se en halvandet minut langt resumé af listen i videoen herunder.