Sådan gør du bollerne til weekenden ekstra lækre ved at gå i gang allerede nu

Mad og drikke

21/11/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Magnus Møller

Friske og sprøde direkte fra ovnen - det kan man også lave derhjemme, men for det bedste resultat, skal du forberede dig godt!

Rundstykker, morgenboller, små brød.

Danskerne elsker ikke kun deres brød, men også friske boller - så hvorfor ikke prøve at bage dem selv?

Den følgende opskrift på boller er meget simpel og lykkes også for begyndere i bagning. Dog skal man give dejen tid og starte den en dag eller i det mindste om aftenen før, så smagene kan udvikle sig ordentligt, og bollerne får en luftig indre konsistens og en sprød skorpe takket være hviletiden.

Hvordan man kan bage sine egne boller og hvilke ingredienser man har brug for, bliver forklaret trin for trin i denne guide til mad og drikke.

Opskriften på boller er til cirka seks til syv søndagsboller.

Det skal du bruge

  • 280 gram mel (hvedemel)

  • 10 gram frisk gær (eller en halv pakke tørgær)

  • 5 gram smør

  • 5 gram salt

  • 2 gram sukker

  • 150 milliliter vand

Sådan gør du

  1. Smelt smørret langsomt i en gryde. Tip: For en særlig smag, lav brunet smør ved forsigtigt at varme smørret op, indtil det får en brun-gylden farve. Lad det derefter køle af.

  2. Kom mel og salt i en skål, lav en fordybning i midten og tilsæt sukker og gær med en smule varmt vand deri. Giv gæren et øjeblik til at reagere. Tilsæt derefter smørret og resten af det lunkne vand. Ælt det hele sammen til en fast dej i cirka fem minutter.

  3. Læg dejen i en let oliet skål og lad den hvile i mindst 30 minutter. Nu skal dejen bearbejdes igen ved at ælte den flad og folde den flere gange. Nu skal dejen have ekstra hvile: Den kommes i en lukket beholder i køleskabet i cirka 24 timer.

  4. Inden man former bollerne, skal dejen have omkring en times tid til at nå stuetemperatur. Del derefter dejen i cirka syv boller på en meldrysset overflade og form dem til boller.

  5. Bag bollerne: Placer en ildfast skål med vand i ovnen. Drys lidt mel på bollerne og placer dem på en bageplade i den forvarmede ovn og bag dem i ti minutter ved 250 grader (over-/undervarme). Slip derefter dampen ud og bag dem færdige i yderligere ti minutter ved 200 grader.

Nu kan bollerne køle af på en bagerist og nydes.

Tip: Hvis man ønsker det, kan man tilsætte kerner eller frø som græskarkerner, solsikkekerner, valmuefrø eller sesam i dejen eller på toppen af bollerne inden bagning.

Kilde: Tag24