De fleste har glemt mormors gyldne trick: Derfor bør du altid tilføje salt til din olie

Mad og drikke

02/06/2025

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kamille Isaksen

Lidt salt kan stadig gøre en stor forskel.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Der findes husråd, som stille og roligt er gledet ud af hverdagen – men som stadig fortjener en plads på hylden.

Ét af dem handler om noget så simpelt som olie og salt.

For ikke så mange årtier siden var det helt almindeligt i danske køkkener at tilsætte en smule salt til solsikkeolien.

Ikke for smagens skyld, men for holdbarhedens.

Det var især noget, mødre og bedstemødre gjorde, når de havde store mængder olie stående – ofte fra lokale producenter eller indkøbt i større partier.

Dengang var emballagen ikke så lufttæt, og olien stod måske længe i kælderen eller i et køkkenskab, før den blev brugt.

Det skriver mediet Flagman.

For at undgå, at olien blev harsk, tilsatte man ganske enkelt lidt salt. Det fungerede som et naturligt konserveringsmiddel og hjalp med at forlænge holdbarheden betydeligt.

I dag er det ikke længere en nødvendighed i de fleste hjem. De fleste køber olie i små flasker fra supermarkedet, hvor den er pakket tæt og sikkert ind i plast eller glas.

Og olie bruges i dag så hyppigt, at den sjældent når at stå særlig længe.

Men det gamle trick har ikke mistet sin værdi. For dem, der stadig køber større mængder – måske fra gårdbutikker eller specialproducenter – kan lidt salt stadig gøre en forskel.

Det er især nyttigt, hvis olien opbevares i beholdere, der ikke lukker helt tæt, eller hvis temperaturen svinger.