Postevand eller falskevand: Her er forskellen

Mad og drikke

17/08/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Hvad foretrækker du?

Når vi tænker på sundhed og ernæring, går kvaliteten af vand ofte i glemmebogen.

Mens mange er opmærksomme på, hvad de spiser, tænker de sjældent over kvaliteten af det vand, de drikker.

Postevand, som de fleste af os har let adgang til, kan nemlig indeholde både kemiske forurenende stoffer og tungmetaller, skriver mediet Kaldata.

Postevand gennemgår normalt omfattende rensning, hvor det bliver både iltet og filtreret, så det bliver rent nok til, at det kan drikkes uden problemer.

Alligevel er det tilsyneladende ikke umuligt, at vandet kan blive forurenet på vej gennem gamle rør. Her er det nemlig ikke utænkeligt, at bly, jern og kobber bliver tilføjet vandet.

Men hvordan står flaskevand i forhold til postevand?

Streng kvalitetskontrol

Først og fremmest er det værd at nævne, at flaskevand er underlagt strengere kvalitetskontrol end postevand. Producenter af flaskevand er forpligtet til at bevise, at deres produkt er sikkert, før det kan sælges.

Vandet gennemgår typisk yderligere rensningstrin, som kan inkludere filtrering gennem kul- eller sandfiltre og behandling med ultraviolet lys, som skal eliminere eventuelle bakterier.

Som følge heraf er flaskevand ofte af højere kvalitet end postevand, og det testes regelmæssigt for at sikre overholdelse af gældende standarder.

Alligevel kan der være faldgruber ved flaskevand - især hvis man falder over forfalskede produkter. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på flaskens tæthed og vandets kvalitet efter køb.

Alternativt kan man investere i en god vandfilterkande eller et mere avanceret filter, der installeres under vasken.

Uanset hvilken løsning man vælger, er det vigtigt at huske, at vandkvaliteten spiller en central rolle i vores sundhed og trivsel. Derfor bør vi alle tage os tid til at overveje, hvilken type vand vi drikker.