Forside Mad og drikke Øllebrød behøver ikke være kedelig: Sådan kan du give den...

Øllebrød behøver ikke være kedelig: Sådan kan du give den et twist

Øllebrød
RhinoMind, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons

Mange husker øllebrød som en tung klassiker fra barndommen – men den gamle ret kan sagtens få nyt liv.

Lige nu læser andre

Duften af øllebrød vækker minder hos mange. Den varme, mørke grød har i generationer været en del af vintermorgenerne – og måske især i juletiden, hvor rester af rugbrød fra frokostbordet får nyt liv i gryden.

Men selv en klassiker kan fornyes. To af landets mest kendte grødeksperter, Lasse Skjønning Andersen fra GRØD og kogebogsforfatter Trine Hahnemann, deler her deres bedste tips til at give den traditionelle øllebrød et moderne pift.

Brug rugbrød med karakter

Ifølge Lasse Skjønning Andersen begynder en god øllebrød med et solidt rugbrød.
Et brød med mange kerner og en sødlig, mørk smag fra maltsirup giver dybde og farve til grøden.

“Et godt rugbrød er for mig et med masser af kerner. Og så må det også gerne være godt maltet – det vil sige, at det indeholder maltsirup, der er med til at gøre rugbrødet sødt og mørkt,” forklarer han.

Når det gælder øl, foretrækker han klassisk mørk hvidtøl frem for de kraftige stouts og bocks. Hvidtøl giver den runde smag, som mange forbinder med barndommens version.

Læs også

Vil du have en julet variant, foreslår grødeeksperten at tilsætte krydderier som kanel, anis eller kardemomme – præcis som i en god gløgg. Og så må der gerne være lidt ekstra på toppen: en syrlig solbærkompot, lidt flødeskum blandet med skyr eller sprøde rugbrødscroutoner.

Øllebrød uden øl? Ja, det kan du

Kok og kogebogsforfatter Trine Hahnemann har sin helt egen tilgang. Hun gemmer sine rugbrødsrester i fryseren, indtil der er nok til en portion – og hun er ikke bange for at eksperimentere.

“Alt efter hvad man er brændt inde med, så kan det meste faktisk fungere,” siger hun.

Hun anbefaler at søde grøden med brun farin, sirup eller honning i stedet for hvidt sukker. For en friskere smag kan du tilsætte citronskal, citronsaft eller appelsinjuice – og måske lidt tørret frugt som dadler eller figner.

Top grøden med æbler, pærer eller appelsinfileter for at få både sødme og friskhed.

En gammel ret i nye klæder

Læs også

Øllebrød har rødder helt tilbage i 1800-tallet og var i mange år en fast vintermorgenmad. Retten har både fylde og varme – og så er den et glimrende eksempel på, at man kan bruge rester med omtanke.

Med et par moderne justeringer kan den gamle klassiker let få nyt liv – og måske endda blive en favorit igen i de kolde måneder.

Denne artikel er baseret på information fra Senior News.

Ads by MGDK