Mikrobølgeovnen. Et uundværligt apparat i moderne husholdninger, har revolutioneret den måde, vi tænker på madlavning.
Hurtig opvarmning af morgenens grød, aftensnacken med varm chokolade eller den evige favorit, popcorn, synes umulig uden denne køkkengadget.
Men, ifølge eksperter, gemmer der sig farer i den tilsyneladende uskyldige genopvarmning.
For som Reader's Digest skriver, så ved vi nok alle sammen efterhånden, at vi skal holde os fra at putte aluminiumsfolie, metal og plastik i mikroovnen - men det er langt fra de eneste ting, der bør holdes ude af den lille ovn.
For der er også en række madvarer, du skal undlade at putte i maskinen.
Hårdkogte æg
Risikoen for eksplosioner, som kan forekomme efter opvarmning, gør dette til en farlig praksis.
"For at undgå at gøre dit æg til en dampbombe skal du skære det i små stykker inden det genopvarmes, eller endnu bedre, undgå helt at sætte det i mikrobølgeovnen," rådes det.
Modermælk
Ujævn opvarmning og 'hot spots' udgør en alvorlig risiko for babyer.
"Det anbefales, at modermælk og modermælkserstatning optøs og genopvarmes i en gryde på komfuret eller med varmt postevand."
Forarbejdet kød
Mikroovnen kan forværre de allerede tilstedeværende kemikalier og konserveringsmidler i forarbejdet kød, hvilket øger risikoen for helbredsskader.
Ris
En skjult kilde til madforgiftning, hvis sporer af Bacillus cereus tillades at formere sig efter genopvarmning.
"For at undgå forurenede ris skal du varme dem op til næsten kogende og derefter holde dem varm," lyder rådet.
Rå kylling
Risikoen for salmonella og andre bakterier forbliver, hvis ikke kyllingen opvarmes korrekt og jævnt.
Bladgrønt
Omdannelsen af nitrater til potentielt kræftfremkaldende nitrosaminer gør mikrobølgeovnsopvarmning af bladgrønt til en risikabel affære.
Rødbede
Ligesom bladgrønt kan nitratrige rødbeder udgøre en risiko ved genopvarmning i mikrobølgeovnen.
Chili
Den frigivne capsaicin kan forårsage irritation i luftvejene og øjne, hvilket erfaringsmæssigt har medført evakuering af bygninger.