Bær er vægelsindede små ting. I det øjeblik du tager dem med hjem fra butikken, eller du plukker dem i det fri, er det allerede for sent. Du blinker en enkelt gang, og pludselig vil der være totter af hvid skimmel, der kryber over hele overfladen af dine bær.
Det er en frustration, alt for mange af os har stået over for, og det fører naturligt nok til en undren over, hvorfor bær fordærves så hurtigt, og om der er nogen sikker måde at forhindre det på.
Grunden til, at bær fordærves så hurtigt, er, at fordi deres hud er så tynd og porøs, vil fugt meget let klamre sig til den. Og hvor der er for meget fugt, vil skimmelsvamp snart dukke op.
Skimmelsvampsporer findes i den luft, vi indånder. For eksempel er de ting, vi ser på sværene af oste eller spidserne af vores jordbær, skimmelsporer, der har klæbet sig til og hurtigt reproduceret på tværs af overfladen. Og desværre vil de fleste bær mugne inden for 48 timer efter plukning.
Den simple løsning
Heldigvis er der en løsning, og alt hvad du skal gøre er at give dine bær et bad. Du tænker sikkert, at du allerede vasker dem grundigt og tørrer dem, inden du opbevarer dem; men i dette tilfælde er en kold skylning ikke nok.
I stedet vil det at nedsænke dine bær i et hurtigt varmt vandbad gøre en verden til forskel. Denne metode blev udviklet af New York Times-skribenten Harold McGee i 2009 og fungerer til en række forskellige bær, fra brombær til hindbær.
Før du lægger dem i varmt vand, skal du fjerne bærrene fra deres beholder, adskille dem på et stykke køkkenrulle (sørg for, at de ikke rører hinanden), og lade dem lufttørre. Når dette er gjort, skal du varme lidt vand.
For jordbær, brombær og hindbær vil du have en temperatur på lidt over 50 grader, men for blåbær bør du tage den et nøk op til 60 grader.
Når vandet når den ønskede temperatur, giver du hvert bær et 30 sekunders bad, og lægger dem derefter tilbage til tørre og afkøling. Dette enkle trick vil forlænge dine bærs levetid med uger.
Her er forklaringen
Så hvordan kan det være, at bær, der virker så sarte, kan modstå så høj varme uden at falde fra hinanden? Og hvordan forhindrer det ødelæggelse?
Husk, at bær trives i solen. Deres indre temperatur i direkte sollys er lige så varm som den temperatur, de vil nå under deres korte bad. Desuden bader du dem ikke i længere tid, så de bliver ikke til at blive mos.
Med hensyn til at forhindre fordærv, vil varmen fra vandet dræbe enhver form for skimmelvækst på frugtens overflade.
Er det umagen værd at undgå frustrationen over hurtig fordærv? McGee fandt ud af, at denne metode giver et mug-til-ingen-skimmel-forhold på omkring 1:30, hvilket blot viser, at et godt varmt bad rækker langt.
Kilde: Tasting Table