Gør butikskøbt hvidt brød sundere: Læge afslører smart trick

Mad og drikke

27/09/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af K. Sand

Godt for dit blodsukker!

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Dr. Karan Rajan afslører et overraskende tip, som han påstår kan sænke 'glykæmisk indeks' i dit hvide brød, hvilket gør det meget sundere at spise.

Det er ingen hemmelighed, at hvidt brød er blevet stemplet som den mest usunde type brød - men nu hævder en læge, at han har fundet en måde at gøre det lidt sundere for dig.

Ekspertens tip

I en video på TikTok (@dr.karanr) afslører Dr. Karan Rajan et overraskende tip med sine 5,2 millioner følgere og påstår, at det hele handler om, hvordan du opbevarer dit brød.

"Hvis du tager en skive hvidt brød og rister det, sænker du brødets glykæmiske indeks", forklarer han.

"Dette betyder, at det nedbrydes langsommere, hvilket forårsager en mere gradvis stigning i blodsukkerniveauet."

"Hvis du tager en skive hvidt brød, fryser det, og derefter tør det op og rister det, kan du næsten halvere brødets glykæmiske indeks."

Glykæmisk indeks (GI) er et fødevarebedømmelsessystem som bruges for produkter, der indeholder kulhydrater. Det viser, hvor hurtigt hvert fødevareprodukt påvirker dit blodsukkerniveau, når de spises alene.

Hvordan virker det?

Hvidt brød, kartofler, hvid ris og sukkerholdige drikke er kendt for deres "høje GI", hvor fødevarerne hurtigt nedbrydes i kroppen, hvilket udløser en spids i blodglukose. Imens har frugter, grøntsager og fuldkornsprodukter et lavt GI og anbefales for at opretholde en afbalanceret kost.

Dr. Rajan tilføjer: "Dette sker fordi der dannes mere retrograderet stivelse. Retrograderet stivelse er en type resistent stivelse, som er gavnlig for dit tarmsundhed, fordi det virker mere som fiber. For eksempel, hvis du spiser grønne umodne bananer, kan du få 20 gange mere resistent stivelse end modne gule bananer.

"Det øgede indhold af resistent stivelse i grønne bananer hjælper ikke kun med tarmsundheden, men forbedrer også mæthedsfølelsen."

Hvad kan du ellers gøre

Hvis du er ivrig efter at spise endnu sundere brød, anbefaler diætisten Lina Valente at holde sig til fuldkorns-, spirede kerner og frøholdige brød. I et opslag til EatingWell, skriver hun: "Fuldkorn leverer fiber, gavnlige vitaminer og mineraler. Plus, fuldkorn er mindre tilbøjelig til at forårsage hurtige blodsukkerstigninger og kan holde dig mere mæt i længere tid."

Du kan også være bedre stillet, hvis du elsker surdejspizza. Denne type mad har også sine egne fordele for tarmsundheden takket være dens overflod af såkaldte "gode bakterier."

Når det indtages, kan det faktisk hjælpe styrke fordøjelsen, mens det komplementerer vores mave-mikrobiomer.