Opskrift på æblecrumple: Med denne enkle ingrediens bliver den perfek

Mad og drikke

28/09/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Magnus Møller

Serveret som kage eller nydt varm fra ovnen som dessert: Æblecrumble er simpelthen en drøm og utroligt let at bage.

Den, der har lavet æblecrumble selv, vil elske den fortryllende duft af friskbagte æbler og smuldredej. Uanset om det er forår, sommer, efterår eller vinter, er aromatiske æbler normalt at finde i den hjemlige frugtskål.

At gratinere frugt med krymmel er barnemad og velegnet til begyndere i bagekunsten. En crumble kan nemt forberedes og er også hurtig at tilberede, hvis uventede gæster dukker op.

Krymlen er alfa og omega for en lækker æblecrumble.

Hvis klassikeren er for kedelig, er det tilladt at eksperimentere med havregryn, mandler, ingefær eller rosiner som ekstra ingredienser til smuldredejen.

Det skal du bruge

Opskrifter her er til fire personer.

  • 700 g æbler

  • 150 g mel

  • 100 g sukker

  • 80 g koldt smør

  • 2 spiseskefulde citronsaft

  • En knivspids salt

  • 2 teskefulde kanel

  • 1 pakke vaniljesukker eller 1 teskefuld vaniljepasta

Derudover skal du bruge enten en quicheform, et ildfast fad, små varmebestandige skåle eller kopper.

Det tager 20 minutter at forberede desserten, og efter 25 minutter i ovnen er du klar til at forkæle dig selv og dine gæster.

Sådan gør du

Forvarm ovnen til 180 °C (over-/undervarme).

Smør en flad ovnfast form, små skåle eller varmebestandige skåle let.

Vask æblerne, skræl dem, fjern kernehuset og skær dem i både eller små stykker. Fordel dem jævnt i formen og bland med en teskefuld kanel og citronsaft.

I en skål blander du mel, sukker, vaniljesukker, salt og kanel med hænderne og ælter det jævnt sammen med det kolde smør, indtil det danner det lækre krymmel

Fordel smulderet over æblerne, indtil alt er dækket, og bag i ovnen i cirka 25 minutter, indtil det er færdigt.

Tips og Variationer

  1. Tip: Serveret med en kugle vaniljeis, en cremet vanillesauce, friskpisket flødeskum eller bare som den er, smager æblecrumble fantastisk i enhver variation.

  2. Tip: En del af melet kan erstattes med havregryn, hvilket giver æblecrumblen ekstra sprødhed. Kokosflager tilføjer en eksotisk smag.

  3. Tip: For en nøddeagtig smag kan en del af melet let erstattes med malede mandler. En håndfuld høvlede eller hakket mandler forfiner smagen yderligere.

  4. Tip: For en forfriskende citrussmag, tilsæt blot lidt citronskal til smuldredejen.

  5. Tip: Hvis du har travlt, kan æblerne steges i en pande på komfuret med sukker og lidt revet citronskal i nogle minutter. Dette vil forkorte bagetiden i ovnen.

Kilde: Tag24