Nyt online-univers fra Fødevarestyrelsen: Til både professionelle og private madentusiaster

Mad og drikke

27/09/2023

Foto: Fødevarestyrelsen
Foto: Fødevarestyrelsen

Skrevet af J. Bøgen

Der er både faglig viden og beregningsværktøjer, alle kan bruge.

Sikre Fødevarer er et nyt online-univers hos Fødevarestyrelsen, hvor kokke og madentusiaster kan finde viden om temperaturer og tilberedningsmetoder, så de kan tilberede sikker mad og nedbringe madspild.

Kokke, der lever og ånder for at eksperimentere med nye måder at tilberede mad på, har inspireret både fødevarevirksomheder og private madentusiaster til at bruge nye tilberedningsmetoder. Blandt eksemplerne er sous vide og fermentering af grøntsager.

De nye metoder er vejen frem til anderledes smagsoplevelser, men de giver også en risiko for mislykkede resultater og mad, som man kan blive syg af. Med et nyt online-univers, ”Sikre Fødevarer” bliver det lettere, at komme sikkert i mål.

"Det vores mål, at online-universet kommer til at understøtte virksomhedernes innovation og gøre det enkelt for kokke og madudviklere, at udføre risikoanalyser, når de arbejder med nye produkter. For ansvaret for fødevaresikkerheden ligger hos fødevarevirksomhederne," siger Ulrich Pinstrup, sektionsleder i Fødevarestyrelsen.

Beregningsværktøjer og faglig viden

Det er DTU Fødevareinstituttet, der står bag den faglige viden og beregningsværktøjerne i online-universet. Universet indeholder bl.a. vejledninger i, hvordan man vurderer risici ved råvarer samt råd om forskellige tilberedningsprocesser.

I beregningsmodulet er der værktøjer til at beregne forholdet mellem tid og temperatur ved f.eks. varmebehandling, varmholdelse og nedkøling.

"Det nye univers bliver især interessant for kokke, som arbejder med nye produkter og nye processer, men både vejledninger og beregningsværktøjer kan være med til at begrænse madspild og give større sikkerhed i hele tilberedningskæden med efterfølgende servering og opbevaring," siger Ulrich Pinstrup.

Universet findes på Fødevarestyrelsens hjemmeside, og du kan finde det ved at trykker her (eksternt link).