4 almindelige fødevarer, du skal passe på, nu hvor anbefalingerne for ris er blevet ændret

Mad og drikke

21/02/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Man har fundet ud af, at ris er langt farligere for os mennesker, end man troede.

Tidligere denne uge kom det frem, at Fødevarestyrelsen nu har ændret i anbefalingerne for, hvordan vi skal tilberede ris, efter Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, har opdateret risikoen for netop ris.

Der har nemlig vist sig at være et højere indhold af det kræftfremkaldende stof, uorganisk arsen.

Men ris er ikke det eneste, vi skal være opmærksomme på, når vi vælger, hvad vi putter i munden.

Ris

Ris har længe været en fast del af mange danskeres kost, men ny forskning viser, at stoffet uorganisk arsen i ris kan øge risikoen for kræft.

"Hvis alle de stoffer, vi indtager gennem mad, var lige så kræftfremkaldende som ris, ville vi alle være døde," siger Max Hansen fra DTU Fødevareinstitut til B.T.

Men fortvivl ikke, ris kan stadig indgå i en sund kost, hvis det blødlægges og koges i rigeligt vand.

Varmebehandlet brød og kartofler

Næste gang du tænder for frituregryden eller ovnen, tænk på, at for meget varme kan omdanne dine kartofler og brød til skjulte kræftfremkaldere.

Akrylamid, som dannes ved høj varme, er nemlig ikke noget, du vil invitere med til middagsbordet.

Forarbejdet kød

Bacon, pølser og pålæg lyder måske fristende, men disse forarbejdede kødvarer bærer på en mørk hemmelighed: en forhøjet risiko for kræft.

Og mens juryen stadig er ved at votere omkring dommen over rødt kød, er det værd at tænke sig om en ekstra gang.

Laks

Den elskede laks er måske ikke så uskyldig, som den ser ud.

Ifølge Hansen kan visse laks, specielt vildlaks fra Østersøen, indeholde skadelige niveauer af det kræftfremkaldende stof dioxin.

Men husk, at ikke alle laks er skabt lige.

Tun

Tunbøffer og tun på dåse kan være en kilde til kviksølv, der især kan påvirke fostre og små børn negativt.

Men Hansen har et overraskende råd: Det er nemlig et af de få tilfælde, hvor han vil anbefale at købe discount, fordi discount-tun på dåse simpelthen indeholder mindre kviksølv.

Mens disse fødevarer stadig er sundere end mange alternativer, er budskabet klart:

Moderation og opmærksomhed ved tilberedning kan gøre en forskel for din sundhed.