Selvom vi har spist noget hele vores liv, og både vores forældre og bedsteforældre også har spist det og tilberedt det i guderne vide hvor mange år, så kan vi altid lære noget nyt - og når det sker, kan det betyde, at vi skal ændre i alt det, vi troede, vi vidste om en given ting.
Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, har nu opdateret risikovurderingen af noget så basalt som ris, og det får nu Fødevarestyrelsen til at skærpe sin vejledning for brug og tilberedning af ris.
Det skriver Ritzau.
Opdateringen fra EFSA viser, at forekomsten af såkaldt uorganisk arsen i både ris og risprodukter er hidtil antaget.
Og det er skidt nyt, da uorganisk arsen kan være kræftfremkaldende, hvis det indtages i store mængder - selvom det er et naturligt forekommende stof.
"Risikovurderingen viser med al tydelighed, at der er en kræftrisiko forbundet med et stort indtag af arsen. Derfor kan man sige, at jo mere man anstrenger sig for at få sine ris blødt op, jo mere sikker er man på, at det ikke indeholder høje mængder arsen," forklarer chef for kemi og fødevarekvalitet i Fødevarestyrelsen Henrik Nielsen til Ritzau..
Og det er netop angående det med at sætte ris i blød, der er ændret i retningslinjerne.
Ikke nok at skylle
Hidtil har anbefalingen fra Fødevarestyrelsen været, at man skulle skylle ris for at minimere indholdet af uorganisk arsen.
Den anbefaling er nu blevet skærpet, så det ikke længere vurderes som nok at skylle det.
Læser man på Fødevarestyrelsens hjemmeside nu, står der således tre forskellige ting, man kan gøre for at mindske indholdet af uorganisk arsen i ris:
Skyl risene godt
Lad risene stå i blød i et par timer i køleskabet eller overhæld risene med kogende vand og lade dem stå i blød i 15-30 minutter i stedet
Kog risene i for meget vand, ligesom når du koger pasta (og hæld overskydende vand fra efterfølgende)
Farligere, end vi troede
Seniorrådgiver Max Hansen fra DTU Fødevareinstituttet har nærlæst risikovurderingen fra EFSA.
Han siger til Ritzau, at det tyder på, vi kan tåle mindre uorganisk arsen, end vi troede, vi kunne.
Han giver dog også et tip til de af os, der måske ikke lige får tænkt over at sætte ris i blød et par timer inden tilberedning. For hvis man hælder risene over med kogene vand og nøjes med at sætte dem i blød mellem 15 og 30 minutter, gør det også en forskel.
Endelig understreger Max Hansen, at de nye oplysninger ikke betyder, at vi nu helt skal skære ris ud af vores kost. I stedet handler det bare om at være opmærksom på både tilberedning og portionsstørrelse.