3 nyttige tips til frysning af smør, så det holder længst – og optøning af det

Mad og drikke

25/09/2023

Foto: Pexels @Polina Tankilevitch
Foto: Pexels @Polina Tankilevitch

Skrevet af Emil B.

En lille omgang smør skader aldrig, da det kan bruges på mange måder. Men hvis du har købt for meget, kan smør nemt fryses ned og derved forlænge dets holdbarhed. Denne artikel giver nyttige tip til at fryse smør ned og tø det op igen.

Der er nogle mennesker, der gerne køber flere af visse fødevarer, når de er på tilbud, og det gælder også for smør. Men hvad gør du, hvis du har mere smør på lager, end du kan bruge? Kan smør fryses ned?

Den korte og klare svar er: Ja, selvfølgelig. Frysning kan faktisk forlænge smørs holdbarhed med mange måneder uden at påvirke smag eller konsistens. Selv efter optøning kan smør bruges perfekt til rugbrødet eller til madlavning og bagning.

Dette gælder ikke kun for almindeligt smør, men også for hjemmelavet kryddersmør, ramsløgssmør og saltet smør.

Sådan fryses smør med disse tips

Tip #1: Portionering

Smør kan fryses i sin helhed eller i mindre mængder efter behov. Fordelen ved at portionere smør er, at det gør det lettere at tage den nødvendige mængde til opskrifter. Det er en god idé at notere den indeholdte mængde på emballagen.

Tip #2: Emballage

Hvis smør fryses, uden at det er blevet åbnet, kan det fryses, som det er, i den originale emballage og placeres i fryseren. Emballagen bør dog ikke have nogen form for revner eller skader.

Alternativt kan velegnede beholdere af glas eller plastik samt fryseposer bruges til opbevaring. Det er vigtigt at sikre, at alt er lufttæt lukket.

Tip #3: Holdbarhed

Almindeligt smør kan opbevares i fryseren i cirka seks til ni måneder. Kryddersmør og ramsløgssmør bør dog bruges inden cirka seks måneder. Saltet smør kan fryses i op til tolv måneder.

At tø smør op: Sådan gør du det korrekt

Ligesom smør er let at fryse ned, er det også nemt at tø op igen. Afhængigt af hvad smørret skal bruges til, kræver dette dog noget tid. Generelt anbefales det at bruge optøet smør inden for få dage og opbevare det køligt i løbet af denne tid.

Smør tør op i køleskabet på cirka to til tre timer. Hvis du ønsker at bruge smørret som underlag til dit brød eller rundstykker, skal du tage det ud af fryseren i god tid.

Hvis det frosne smør derimod skal bruges til øjeblikkelig brug til madlavning eller bagning, kan det også tø op ved stuetemperatur. Det kan endda opvarmes i mikrobølgeovnen. For at gøre dette opvarmes smørret simpelthen flere gange i ti sekunder ad gangen. Derefter bør det dog bruges helt op.

Kilde: Tag24.de