Udskyd din folkepension og få op til 5000 kroner om måneden resten af livet

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Hvis du søger om at udskyde din folkepension, kan du få op til 5000 kroner i måneden resten af dit liv i ventetillæg

Er du klar til at gå på folkepension, så kan der måske være en idé i at vente.

Som folkepensionist kan man nemlig udskyde sin pension, hvis man arbejder minimum 750 timer om året. Vælger man at udskyde, får man til gengæld et ventetillæg, der kan runde flere hundrede tusinde kroner.

Det skriver Seniorhåndbogen'

Udskyd folkepension og opnå ventetillæg

Det at udskyde sin folkepension kaldes også for at "opsætte folkepensionen". I den periode men udskyder/opsætter sin folkepension optjener man et ventetillæg.

Det ventetillæg vokser jo længere tid du venter med at gå på folkepension.

Det er også en mulighed at udsætte sin folkepension selvom man er begyndt på at modtage pensionen. Her vil man også optjene ventetillæg.

For at kunne få udsat din folkepension skal du lave en ansøgning gennem Udbetaling Danmark. Du skal dog have søgt om folkepension først.

Du kan søge om folkepension og opsættelse samtidigt på borger.dk

Kravene til at optjene ventetillæg er, at du har indtægt ved arbejde i mindst 750 timer hvert år. Og der kan optjenes ventetillæg i 10 år.

Tre muligheder for udbetaling

Ventetillæg kan blive udbetalt på tre forskellige måder:

  • Enten kan du få et livslangt månedligt tillæg til din folkepension.

  • Du kan også vælge at få et lidt højere månedligt tillæg end det livslange, dette varer dog kun i 10 år.

  • En tredje mulighed er at få et engangstillæg, der bliver udbetalt på én gang og så et månedligt pensionstillæg de næste 10 år.

Går du ikke selv aktivt ind og tager et valg vil dit ventetillæg automatisk blive udbetalt som den første mulighed, hvor du får et livslangt månedligt tillæg til din Folkepension.

Når først udbetalingen af ventetillægget er gået i gang, kan du ikke vælge en af de andre udbetalingsordninger.

De tre valgmuligheder gælder dog kun, hvis du har optjent dit ventetillæg efter 1. juli 2018. Alle der har udskudt deres folkepension inden den dato vil få udbetalt ventetillægt som et livslangt tillæg.

391.000 i engangsbeløb og 4232 om måneden

Beløbet du får udbetalt afhænger af, hvor mange år du har udskudt din folkepension.

Har du udskudt pensionen 1 år vil du kunne få 823 kroner månedligt resten af dit liv. Vælger du i stedet kun at få ventetillægget over 10 år, vil du få 1525 kroner om måneden. Vil du hellere have et engangsbeløb og derefter et månedligt beløb i 10 år, får du 78216 kroner i engangsbeløb og derefter 808 kroner om måneden.

Dette beløb stiger løbende som du udskyder din folkepension. Ender du for eksempel med at udskyde din pension i fem år bliver tallene betydeligt større.

Her vil du få 5006 kroner om måneden resten af dit liv, eller 7992 kroner i 10 år. Ønsker man enkeltudbetalingen ligger den på 391.080 kroner og derefter får du 4232 udbetalt om måneden i 10 år.

Det er dog vigtigt at være opmærksom på at ventetillægget er skattepligtigt og beskattes automatisk.

Du kan lave en vejledende beregning af dit ventetillæg på Borger.dk.