Symptomer på et stroke
Symptomerne kan være pludselig nedsat kraft i armen, talebesvær eller ansigtslammelser - Andre symptomer kan være pludselige synsforstyrrelser, pludselig forvirring eller kraftig hovedpine uden nogen årsag.
Når symptomerne viser sig, gælder det om at komme på hospitalet hurtigst muligt, så lægerne kan beslutte, hvilken behandling der er den rette. Derfor har Trygfonden og Dansk Råd for Genoplivning lavet en kampagne for at få flere til at kende symptomerne. Det vil nemlig betyde, at chancerne for at overleve uden væsentlige mén øges betydeligt.
Budskabet er ”Stræk, Snak, Smil”
En ny undersøgelse, som Dansk Råd for Genoplivning har fået gennemført, viser, at hver 3. dansker ikke kender ét eller flere af symptomerne på stroke.
Kampagnen skal gøre det lettere at huske symptomerne
Stræk, Snak, Smil-indsatsen skal derfor gøre det let at huske de mest almindelige symptomer på stroke.
Hvis en person fx pludselig ikke kan løfte armen, tale normalt eller smile, så kan det være et stroke, og man skal ringe 1-1-2 med det samme. Uanset om man synes at symptomerne ikke i første omgang virker alvorlige, skal man ikke tage nogen chancer.
Jo længere tid der går jo sværere gener, kan personen der rammes, komme til at leve med bagefter.
Stroke er den hyppigste årsag til at voksne får et handikap
"I dag er det 22 pct. af strokepatienterne, der kommer ind på hospitalerne i tide og modtager trombolysebehandling.
Vi håber, at vi med denne indsats kan hæve andelen til 35 pct. Det vil betyde, at der hver eneste dag vil være otte danskere mere, som vil kunne komme igennem et stroke og vende tilbage til hverdagen uden væsentlige eller slet ingen mén. De vil være selvhjulpne og fx kunne gå til fritidsaktiviteter eller genoptage arbejdet, som de plejer," siger Grethe Andersen, professor ved Dansk Stroke Center.
Kilde: Trygfonden