Psykologpar afslører: Sådan bliver man sammen hele livet

Livet som pensionist

20/11/22 | 08:00

Kilde: Shutterstock

Skrevet af Mathias Højgaard-Rasmussen

Der er mange ting man skal være opmærksom på i et forhold, men hvad er egentlig det vigtigste?

Sådan blir man sammen hele livet

Efter 50 års research, er forskere nu tættere end aldrig før, på at kunne svare på, hvad er kærlighed, og hvordan finder vi den eneste ene der vil gøre os glade. 

Studiet er foretaget ud fra 40.000 samtaler med par, igennem de sidste 50 år.
Det vigtigste i et forhold: “bud på tilslutning”

Når et par vender sig mod hinanden, udviser de det symptom der hedder “bud på tilslutning” ("bids for connection.”)

Det kan hjælpe på alt fra små uskyldige blikke, til at få øjenkontakt ved navns nævnelse, til større ting som dybere behov der skal opfyldes. Det starter alt sammen med at man har et “bud på tilslutning” øjeblik.

Et glad par er i stand til at opfange hinandens “bud for opmærksomhed” og er i stand til at tilsidesætte egne behov for at yde den nødvendige hjælp, partneren har brug for. 

Et eksempel: 

Din partner sidder og scroller på mobilen og udbryder “Åh, det er en spændende artikel” (Det er et “bud på tilslutning” opråb)

Der kan man respondere på tre forskellige måder. 

Den første:
Man anerkender at partneren har fundet noget, og byder ind, “okay, hvad handler artiklen om?”
Her forstærker man hinanden. 

Den anden:
Du kan aktivt ignorer din partner, fortsætte med at skrive din email færdig, og så ellers bare holde øjenkontakten med skærmen. 

Den tredje:
Du kan blive irritabel, og surt vende dig mod din partner og udbryde - “Kan du ikke se jeg igang med noget eller hvad?!” Her lukker du deres behov for “bud på tilslutning” fuldstændigt ned, og tager ikke højde for din partner.

Hvis du vender dig mod din partner og engagere dig i dem, så opbygges det tiltrækning imellem jer. En fornemmelse af teamwork, og det vil gøre kommende konflikter og situationer nemmere at håndtere i fællesskab. Det er selvfølgelig ikke muligt ALTID at vende sig imod sin partner hvis der lige er noget, men studiet viser at par der har været sammen i mere end seks år, typisk vender sig mod hinanden 86% af tiden, hvor skilsmisse forholdene kun vender sig 33% af tiden. Forskerne der har udført studiet kan i 94% af deres observationer, blot efter 15 min, forudsige om parret vil blive sammen eller ej. Det er altså blot ud fra om parret subtilt forstår hinandens behov, og engagere sig i “bud på tilslutning” øjeblikke når de opstår.