Rørende ønsker: Sådan håber vi, vores elskede husker os, når vi er væk

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

En særlig dag dedikeret til at mindes de afdøde, til at fortælle historier om dem, der er gået bort og til at tale om død og sorg bliver mere og mere udbredt.

I en video på Express viser tilfældige mennesker de inderlige og rørende måder, de ønsker at blive husket på, når de passerer - lige fra at få deres venner til at tage en dukkert i Nordsøen, til at deres kammerater tager en drink i deres minde.

Andre i videoen talte om de måder, hvorpå de allerede har hyldet dem, der har forladt dem - blandt andet med en cykeltur fra London til Paris og ved at have spist deres yndlingssuppe.

Farrah Sardar sagde: "Hvis du elsker nogen, er de altid med dig, og vi vil gøre noget særligt for dem bare for at holde mindet om dem i live."

Det kommer efter en meningsmåling blandt 2.000 britiske voksne afslørede de skæve måder, folk husker deres kære på, der er gået bort - herunder at få en tatovering, løbe et maraton og genfortælle deres bedste vittigheder.

At bære en fodboldtrøje fra deres yndlingshold og gøre ting, der stod på deres bucket-liste er også blandt almindelige hyldester for at fejre minderne fra familie og venner, som ikke længere er med dem.

En ny dag

Andre populære måder at huske sine kære på var at tage på en dagstur til et meningsfuldt sted, tilberede en opskrift lært af dem eller skabe et kunstværk.

Det kom frem, at 77 procent føler, at det er vigtigt at fejre og huske sine kære – med 85 procent, der mente, at sådanne fejringer burde være positive frem for at forstyrre.

Videoen og undersøgelsen er lavet som optakt til Celebration Day, en særlig dag, der er ved at vinde indpas i Storbritannien. Dagen bruges som en dag, hvor vi mindes alle de mennesker, vi har mistet og savnet.

Det er vigtigt at fejre mindet

Julia Samuel, sorgspecialist og psykolog, sagde: "At tale om døden ses stadig som et tabu, men det er så vigtigt, at vi gør det, og at vi fortsætter med at dele historier og ritualer og fortællinger om vores kære, der er døde. .

"At have en speciel dag som Celebration Day, hvor vi kan sige deres navn, tale om dem, vi kan grine af dem, og vi kan huske dem, hjælper os med selvtillid og robusthed til at tage dem med os videre, mens vi går fremad."

Undersøgelsen fandt også, at 72 procent af voksne ville være interesseret i at plante et træ for at mindes en elsket – med de vigtigste grunde til dette, herunder at beskytte miljøet og fordi de føler, at træer skaber ro.

Ønsker at bryde tabu

Men 65 procent mener, bortset fra specifikke mindedage, at der er for få muligheder, hvor alle føler sig opfordret til at mødes og tale om mistede kære.

Og 63 procent har ikke et fast ritual for at huske en mistet elsket – med 24 procent, der mener, at Storbritannien som samfund ikke er særlig gode til at håndtere sorg, tab og død.

Af dem, der finder det et ubehageligt emne, bekymrer 29 procent sig om at forstyrre andre, mens 22 procent føler, at der "aldrig er et godt tidspunkt" til at tage et så potentielt vanskeligt emne op med folk, de kender.

På trods af dette vil hver femte ifølge OnePoll.com gerne fortælle mere om deres kære, der er gået bort – mens 70 procent nyder at høre historier om dem.