Skovvang, der er Aarhus Kommunes nye specialplejehjem for borgere, som er hårdt ramt af demens, har i øjeblikket 25 værelser der står gabende tomme.
Det skriver DR
Mangler 23 medarbejdere
De 25 tomme værelser er egentligt klar til at modtage beboere, men der er ikke noget personale til at pleje, dem, der skulle flytte ind. Derfor står værelserne tomme.
Skovvangs plejehjemschef Annette Secher fortæller, at de har store problemer med at skaffe personale nok. Lige nu er der 23 ledige stillinger. Det er omkring hver tiende stilling, der ikke er besat. Og det betyder at værelserne må stå tomme.
"Lige nu kan vi ikke åbne, fordi vi simpelthen ikke kan skaffe personale nok til det. Hvis vi åbnede med det personale, vi har, så ville vi skulle smøre det tyndere ud – og det er i forvejen lige til øllet," siger hun.
Plejehjemmet mangler dog ikke kun nye medarbejdere. De er også plaget af et højt sygefravær som betyder, at de har et stort forbrug af vikarer. Det er ifølge Anette Secher en dyr og dårlig løsning. Derudover gør det store udskifte, at der ikke er en kontinuitet omkring borgeren. Det ligger et yderligere pres på de faste medarbejdere.
Et generelt problem
Det er dog ikke kun demensplejehjemmet Skovvang, der lige nu oplever, at de ikke kan skaffe medarbejdere. Det er et generelt problem i hele landet, men især i de store byer.
DR har talt med Tine Rostgaard fra Roskilde universitet, som forsker i ældrepleje. Hun fortæller at en undersøgelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering sidste år viste, at næsten halvdelen af alle sosu-jobopslag forblev ubesatte eller blev besat af personer, der ikke havde en uddannelse indenfor området.
Hun mener at det skal gøres mere attraktivt at arbejde i ældreplejen. Ellers vil manglen på sosu-ansatte kun vokse i de kommende år.
Kommunernes Landsforening vurderer, at der vil mangle 16.000 sosu-uddannede i 2030 - om otte år. Behovet er 109.000 sosu'er til den tid, men ifølge en analyse vil der kun 93.000 til rådighed.
Det kræver noget særligt
Hverdagen på Skovvang bære også præg af, at beboerne kræver meget opsyn, mens medarbejderne har højt sygefravær og de ledige stillinger fører til brugen af vikarer.
I følge Malene Nielsen, der er sosu-assistent og ansat ved Skovvang kræver det noget særligt. Hun fortæller at man er på hele tiden, når man arbejder med demente.
Malene har arbejdet med demente i 16 år, og hun ved godt at det kræver noget ekstra at have med demente mennesker at gøre.
"Det er ikke hvem som helst, man kan rekruttere til det her. Man skal kunne være i det. Jobbet i sig selv, når man arbejder med mennesker med demens, gør jo også, at man bliver fyldt op. Man er på 24-7, når man er her," fortæller hun.
Skovvang har for nyligt fået kritik fra Styrelsen for Patientsikkerhed fordi der var manglende dokumentation af plejen. Dette skyldes dog personalemanglen, påepeger Anette Secher. Der fortæller, at de lige nu er så hårdt spændt for, at deres primære fokus bliver på at få tingene til at fungerer i praksis.