Ny analyse afslører: Ældre har ikke muligheden i over halvdelen af landet

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det har ellers været en ret i mere end 20 år.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Ældre borgere har haft ret til frit at vælge plejehjem i mere end 20 år.

Alligevel viser en ny analyse fra DI, at det i mere end halvdelen af landets kommuner ikke er muligt at vælge en privat plejebolig.

Det er et wake-up call til de politikere, der lige nu forhandler om en ny ældrereform, lyder det.

Helt tilbage i 2002 blev der indført frit valg af plejehjem. Men i praksis står det mere end 20 år senere stadig sløjt til med valgmulighederne– i hvert fald hvis man foretrækker selv at kunne bestemme, om man vil bo på et offentligt eller privat plejehjem.

En ny analyse fra DI viser nemlig, at det i 50 af landets kommuner stadig ikke er muligt at vælge andet end et kommunalt drevet plejehjem. Og det er ikke godt nok, lyder det fra Jakob Scharff, der branchedirektør i erhvervsorganisationen.

"De her tal er et wake-up call til de politikere, der lige nu sidder og forhandler en ny ældrereform, der i hvert fald i skåltalerne har til formål at styrke det frie valg. Her er der altså brug for større og mere konkrete initiativer, hvis alle ældre skal opleve reel selvbestemmelse," siger han.

Analysen viser samtidig, at valgfriheden også kan være stærkt begrænset i de kommuner, hvor der rent faktisk findes private plejehjem. Det er nemlig kun i 11 kommuner, at private aktører varetager mere end 20 procent af pladserne.

Går glip af private investeringer

Tidligere undersøgelser har vist, at der frem mod 2030 skal etableres op mod 5.000 ekstra plejeboliger.

Men i DI er man bekymret for, at en manglende appetit på offentlig-privat samarbejde står i vejen for, at det bliver til virkelighed.

"Jeg frygter, at vi er ved at forpasse en helt oplagt mulighed for, at den private sektor kan få lov til at investere i at udbygge og udvikle den sociale infrastruktur – og i samme ombæring bidrage til en større mangfoldighed i de tilbud, borgerne har at vælge imellem," siger Jakob Scharff.

Kommuner overser mulighed for offentlig-privat samarbejde

Ifølge DI kan kommunerne vælge mellem to veje, hvis de ønsker at sikre de ældre et reelt valg mellem offentlig og privat: Enten ved at tage initiativ til, at der etableres nye friplejehjem, eller ved at konkurrenceudsætte driften af et eller flere af de kommunale plejehjem.

Og mens der flere steder opføres nye friplejehjem, så sker det langt mere sjældent, at kommunerne vælger at bringe deres egne plejecentre i spil til offentlig-privat samarbejde.

Dét vækker ærgrelse hos DI.

"Det er enormt ærgerligt, for et udbud skaber jo blot klarhed om, hvorvidt vi reelt set giver de ældre den bedst mulige pleje og omsorg på det enkelte plejehjem," siger Jakob Scharff og fortsætter:

"Det kan være enormt værdifuldt af få nye perspektiver på, hvordan man løfter arbejdsglæden, nedbringer sygefraværet og skaber en meningsfuld hverdag for beboerne."