Kalkning af græsplænen: Hvornår og hvordan er det helt rigtigt

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Der er ikke noget bedre om sommeren end en helt grøn græsplæne. Det kræver dog lidt arbejde fra haveejerens side. Det kan også betyde, at plænen skal kalkes. Læs med her for at se hvordan.

Plænen skal forblive sund og stærk, hvis den skal være helt grøn. Det sker kun, hvis den får tilført tilstrækkelig næring.

Så snart jorden bliver for sur, blokeres næringsoptagelsen. I det tilfælde bliver plænen temmelig uskøn. Derfor giver det mening at kalke din græsplæne. Det kan hjælpe på, at jorden netop ikke bliver sur.

Din græsplæne er selvfølgelig lavet af græs. Hvert eneste græsstrå er en levende entitet i sig selv, og på samme måde som ved mennesker, har græsplæner brug for næringsstoffer for at vokse og trives.

Der er derfor også brug for en optimal pH-værdi. På den måde bliver græsplænen sund og vital.

Hvis et menneske får en pH-værdig under 7,35, så bliver vi dårlige. Symptomer som træthed, sløvhed og en manglende koncentration, er hvad vi bliver udsat for. Det samme sker faktisk for vores græsplæne. Hvis jorden er for sur, bliver plænen træt og mangler kraft. Resultatet bliver, at den kommer til at se usund ud.

Hvis man kalker græsplænen, fjerner man syren og gør den mere modstandsdygtig over for skadedyr. Så bliver plænen flot grøn.

Dette er tegn på at græsplænen skal kalkes

Så snart der kommer mos i plænen, kan det være et tegn på, at jorden er sur. Alligevel er det ikke givet, at plænekalk hjælper mod og mos. Det er vigtigt, at der kun spredes kalk på sur jord.

En jordbundsanalyse kan give den præcise viden om, hvorvidt plænen skal kalkes. Man kan købe helt specielle pH-tests er fra specialforhandlere. Disse er designet til at undersøge jordprøver.

Sandjord bør have en pH-værdi på 5,5, mens lerjord bør have en pH-værdi på 6,5. Hvis resultatet er lavere, bør græsplænen kalkes.

På dette tidspunkt skal plænen kalkes

Græsplænen skal helst kalkes inden der laves anden plænepleje om foråret. Så snart frosten er væk, kan du sprede din kalk.

Du kan i princippet også kalke din græsplæne om efteråret, det vigtigste er, at der er frostfrit.

Du skal dog ikke kalke din græsplæne om sommeren, da det kan have en negativ effekt, hvis der er alt for varmt og tørt, når du kalker.

Det er helt perfekt at kalke i slutningen af februar, men du kan også skynde dig at få kalken i gang nu. Frosten skulle helst være væk, og græsplænen står klar til at skulle plejes lige om lidt.

Derfor giver det mening at få kigget plænen efter, tage en jordprøve eller kigge efter mos. Spred derefter kalken på plænen, og se frem til en skøn og grøn plæne til sommer.

Sådan skal du sprede kalken

  • En kalkspreder kan gøre det nemmere at sprede plænekalken, men det er ikke absolut nødvendigt.

  • Det anbefales dog at bruge arbejdshandsker, da dine hænder ellers bliver meget kalkede.

  • Når kalken er spredt rigeligt - cirka 100 gram per kvadratmeter - på plænen, skal den straks vandes. Dette er den eneste måde, hvorpå kalken kan sive ned i jorden og give den tilstrækkelige næringsstoffer.