Hvor ofte skal sengetøj og lagener vaskes?

Livet som pensionist

10/2/22 | 13:18

Skrevet af Redaktionen

Er alle i familien sunde og raske, behøver du ikke være fanatisk med vask og rengøring. Sagen er dog en anden, hvis du lider af allergi for husstøvmider.

Sengen er det vigtigste.

Nogen tror, at det handler om det støv der kommer rundt omkring i huset, men det er ikke dér, husstøvmiden trives bedst. Det gør den i vores sengemiljø, hvor der er fugtigt, siger Betina Hjorth, der er rådgivningschef hos Astma-Allergi Danmark. Hun fortæller også at den måde vi reder sengen på har meget at sige i forhold til at skabe det optimale indemiljø.

Anne Grete Rasmussen, rengøringsekspert og indehaver af hjemmesiden Fru Grøn fortæller, at man ikke bør redde sengen ved at lægge dynen hen over der, hvor man lige har ligget. Fordi det er stedet i sengen hvor der er meget fugt. Fugten kan nemlig være med til at skabe de optimale forhold for husstøvmider.

Hun fortæller også at hyppigheden af, hvor ofte man skal vaske sit sengetøj i høj grad også meget af den enkelte. Hvis man ofte går i bad, så behøver man ikke nødvendigt at vaske sengetøj mere end hver tredje uge eller en gang om måneden. Hvis man til gengæld sveder meget, eller på anden vis sviner meget i sengen, så kan det være nødvendigt at vaske oftere.

Dyner og hovedpuder

Det er ganske anderledes med dyner og hovedpuder. Det kan være en god idé at vaske hovedpuden et par gange om året, men dynen er det som udgangspunkt ikke nødvendigt at vaske, den skal til gengæld rystes dagligt, så man på den måde får noget luft mellem fibrene.

Man kan også løse behovet for at vaske en hovedpude oftere fx på grund af sved ved at tage to hovedpudebetræk på, da det er nemmere at vaske end selve hovedpuden, siger Anne Grete Rasmussen.

Betina Hjorth fortæller det er vigtigt at få vasket ofte, hvis man lider af støvmideallergi. Hun fortæller at dyner, puder og rullemadras helst skal vaskes hver tredje måned og tørre ordentligt i tørretumbleren, så der ikke kommer problemer med skimmelsvamp. Sengelinned skal til gengæld vaskes en gang hver uge eller hver anden uge. Man skal desuden huske på at vaske på mindst 60 grader, da husstøvmiden er ikke glad for temperaturer over 55 grader.

Symptomerne på husstøvmideallergi

Her er de mest kendte symptomer:

- Øjne, der enten klør eller løber i vand.
- En næse, der stopper eller løber.
- Astmasymptomer som hoste eller vejrtrækningsproblemer.

Symptomerne opstår typisk om morgenen og aftager i løbet af dagen.

Kilde: Astma-Allergi Danmark