Få hjælp til pensionsopsparingen

Skrevet af Redaktionen

Vi har alle mindst én ting tilfælles: Alderdommen. Og uanset om du bliver topbegejstret over ord som pension, livrente og aldersopsparing eller foretrækker at bruge dit liv på andre overvejelser, så har du garanteret en idé om, hvordan du gerne vil leve dit liv som pensionist. Alene af den grund bør du gøre dig nogle tanker om, hvad der skal til for, at du kan opnå den levestandard, du ønsker.

Hvor meget skal jeg indbetale?

På et eller andet niveau skal din økonomi planlægges, men hver især har vi vores helt egen ide om, hvordan vi gerne vil leve vores liv. Af den grund er det umuligt at svare på, hvor meget ”man” skal spare op til sin pensionsordning. Behovet afhænger blandt andet af:

 • Dit ønske og behov til indtægt i pensionsalderen

 • Hvornår du forventer at gå på pension

 • Hvor gammel du er, når du begynder at indbetale til din pension.

Jo senere i livet du går i gang med din opsparing, jo mere skal du indbetale hver måned for at undgå en for stor nedgang i din levestandard som pensionist. Derfor vil en generel anbefaling typisk hedde, at man begynder at spare op så tidligt som muligt.

Fra Arbejdernes Landsbank lyder anbefalingen, at man som udgangspunkt sikrer sig en pensionsopsparing på 70 procent af sin nuværende løn.

Hvilken pensionsopsparing skal jeg gå efter?

Du kan vælge mellem tre typer af opsparing:

 • Aldersopsparing – En aldersopsparing bliver typisk udbetalt på én gang, så du får ét samlet beløb, du kan bruge, når du vil. På den måde kan du få udbetalt et større beløb frem for de løbende udbetalinger. Du kan også vælge at få pengene udbetalt i flere portioner – og stadig indbetale til ordningen. ​​​

 • Ratepension – Ratepensionen er den mest almindelige form for pensionsopsparing. Her får du økonomisk frihed til at leve, som du plejer, selvom du har sagt farvel til dit professionelle arbejdsliv. Du får et fast beløb hver måned i op til 30 år, og ratepensionen kan også fungere som et supplement til for eksempel folkepensionen.

 • Livsvarig livrente – Med en livrente får du udbetalt et fast beløb resten af dit liv – lige meget hvor længe du lever. Som den eneste af de tre pensionsordninger kan du på en livsvarig livrente indbetale lige så meget, du har lyst til.

Nye regler på pensionsområdet

Fra 1. januar 2018 trådte nye lovændringer på pensionsområdet i kraft, og hos Arbejdernes Landsbank har man fulgt de nye ændringer tæt. De fire vigtigste ændringer er således:

 1. Nye beløbsgrænser for aldersopsparing
  Grænserne for hvor mange penge du kan indsætte på en aldersopsparing er blevet ændret. For personer med mere end 5 år til folkepensionsalderen er grænsen blevet ændret fra 29.600 kr. til 5.100 kr. For personer med 5 år eller mindre til folkepensionsalderen er grænsen blevet ændret til 46.000 kr.

 2. Mere fleksible udbetalinger
  Hvor det tidligere var normalt, at en aldersopsparing blev udbetalt på én gang, kan man nu få den udbetalt i rater over længere tid.

 3. Mulighed for senere udbetaling
  Hidtil har det været sådan, at din aldersopsparing skulle udbetales senest som 75-årig – nu går grænsen ved 80 år. En ratepension kan nu udbetales i en periode op til 30 år.

 4. Senere adgang til pension
  Efter 1. januar 2018 kan alle nye pensionsordninger tidligst udbetales 3 år før din folkepensionsalder.

Pensionsrådgivning kan til tider være komplekst, og under alle omstændigheder er det en tillidssag. Derfor har man hos Arbejdernes Landsbank altid én personlig rådgiver tilknyttet, der på bedst mulig vis sikrer den optimale rådgivning.