Sådan støtter du bedst dit barnebarn, hvis der er psykisk sygdom i familien

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

'Er det min skyld?' Det er et af de svære spørgsmål, som de mange børn i Region Hovedstaden, der har en far eller mor med en psykisk sygdom, tumler med.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Denne artikel er mere end 30 dage gammel.

Måske har du set plakaterne med børnene, der kigger på os, ved busser og stationer i Region Hovedstaden?

'Grib børnene' er det enkle budskab bag et nyt samarbejde, som skal styrke indsatsen til børn i familier med psykisk sygdom. 

Omkring 310.000 børn og unge i Danmark vokser op med en mor eller far, der har en psykisk sygdom, hvilket svarer til cirka hvert fjerde barn i alderen 0-18 år. Ikke alle børn modtager hjælp, og de risikerer i langt højere grad end andre børn at mistrives og selv udvikle psykisk sygdom.

"Børn i familier med psykisk sygdom er en stor og ofte overset gruppe. Mange af børnene går under radaren, fordi de ikke nødvendigvis gør væsen af sig. Under overfladen kan de have det svært og have brug for hjælp. Nu vil vi styrke den hjælp og den viden, der er så hårdt brug for. Samtidig er en del af indsatsen rettet mod at gøre læger og andre fagprofessionelle bedre til at spørge ind og opspore børnene", siger Marianne Skjold, Psykiatrifondens direktør.

Grib børnene i tide

TrygFonden og Psykiatrifonden har indgået samarbejdet for at sikre, at børn og unge i familier med psykisk sygdom ikke bliver glemt, men derimod bliver grebet i tide. Fagpersoner og andre relevante voksne spiller en afgørende rolle i at reducere antallet af børn, der selv udvikler psykiske problemer eller sygdom. 

Indsatsen er en del af TrygFondens regionale arbejde i hovedstaden. 'Grib børnene' løber året ud. Håbet er at få etableret en ny procedure/indsats for at opspore og hjælpe de børn i familier med psykisk sygdom, der har brug for støtte.

”Vi er glade for, at både psykiatrien og civilsamfundet er gået så aktivt ind i dette vigtige samarbejde. Parallelt med kampagnen og oplysningsuniverset gør Region Hovedstadens Psykiatri eksempelvis et stort arbejde for at opbygge procedurer for, at man får spurgt voksne med psykisk sygdom, om de har børn, og herefter tilbyder børnene hurtig hjælp og støtte. Kun gennem en systematisk indsats kan vi lykkes med denne vigtige dagsorden”, siger Kristian Weise, underdirektør i TrygFonden.

Alle kan gøre en forskel

'Grib børnene' er den direkte vej til den viden og støtte, der er brug for, uanset om du selv er det barn, som vokser op med en mor eller far med psykisk sygdom, om du er en god ven af familien, en professionel fagperson omkring barnet og familien, måske en bekymret bedsteforælder.

Det hele er samlet på siden 'Grib børnene', der hører hjemme under Psykiatrifondens rådgivningsunivers. 

Partnerskabet trækker desuden på stærke kræfter fra Region Hovedstadens Psykiatri, Ældre Sagen, Børns Voksenvenner og Forskningscenter for Familiebaserede Interventioner.