Dobbelt så mange ældre vælger friplejebolig

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Flere og flere ældre fravælger den kommunale løsning

I løbet af de sidste fire år er antallet af ældre der har valgt en friplejebolig fordoblet.

Det skriver DKindkøb

Det er en stigning på 850 ældre, som mellem 2018 og 2022 har valgt at bo i friplejebolig. Og det virker til at det kun fortsætter med at blive populært.

Tilslutning til kommunale plejepladser falder

Ifølge nye tal fra Danmarks statistik er der en stigning i antal på 10% mellem 2021 og 2022.

Dette kan også ses ved at tilslutningen til de kommunale plejeboliger er faldet i samme periode.

Branchedirektør i DI Jakob Scharff kalder udviklingen for "bemærkelsesværdig."

"Muligheden for at vælge mellem forskellige plejehjem har givet den enkelte ældre og deres pårørende bedre mulighed for at finde et velfærdstilbud, der passer til lige netop deres ønsker og behov. Nu ser vi klart og tydeligt, at danskerne har taget valgfriheden til sig," siger han i en pressemeddelelse.

Flere kommuner vil have valgfrihed

Lige nu er der ifølge Dansk Industri mulighed for at vælge et privatalternativ til kommunale plejehjem i 47 kommuner. Det er altså næsten halvdelen af alle danske kommuner, der har det tilbud.

Det tal kommer formentligt til at stige i løbet af de næste par år. 12 kommuner der endnu ikke er på listen har i 2023 budgetteret med at de som minimum vil afdække muligheden for et få lavet et friplejehjem.

"Mange kommuner står med den udfordring, at der skal investeres i nye plejehjem i de kommende år. Rigtig mange steder i landet har byrådene fået øjnene op for, at den udfordring kan løses i samarbejde med private aktører – især fordi det også med til at give borgerne mere at vælge imellem," siger Jakob Scharff.

En del af regeringsgrundlaget

Det er også en af de ting vores nye regering har fremsat ønske om.

Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne har i deres nye regeringsgrundlag fokus på at borgerne skal have selvbestemmelse.

”Regeringen vil styrke det frie valg, så den enkelte borger får flere muligheder for at vælge den velfærd og service, der passer bedst til den enkeltes livssituation.”, lyder det i regeringsgrundlaget.