342.000 flere ældre skaber pres på boligmarkedet

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Kommunerne bygger parcelhuse til børnefamilier, der ikke findes, men glemmer seniorboligerne

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Antallet af ældre stiger, men det er boligmarkedet ikke gearet til.

Det skriver DR

Mange ældre vil de kommende år komme til at se sig om efter en mindre bolig. Det er meget normalt, at man vælger at flytte i noget mindre når børnene er flyttet hjemmefra og trapperne, haven og huset bliver for stort et arbejde. 

Lige nu stiger antallet af ældre. i 2023 er 18% af danskerne over 67 år. tyve år senere i 2043 vil der være 23% danskere over 67 år. Det er en stigning på næsten 342.000 personer. 

Vi bygger til børnefamilier, der ikke findes

Der er dog ikke nok boliger til ældre. Vi har traditioner for at bygge huse til børnefamilierne i store villakvarterer, og det er et problem. 

Mette Mechlenborg, der er seniorforsker ved Institut for Byggeri, By og Miljø på Aalborg Universitet, fortæller, at i 1960'erne var 60% af alle boliger fyldt med børnefamilier. Til sammenligning er det kun 20% i dag, men vi har ikke tilpasset vores boligmarked til den nye tendens. 

"Vores studier viser, at 40 procent af enfamiliehusene er beboet af ”empty nesters,” forældre, hvis børn er voksne og er flyttet hjemmefra. Forældrene sidder tilbage, begge to eller en af dem, og de sidder i for store huse til deres boligbehov," siger Mette Mechlenborg.

Lange ventelister ved boligforeningerne

Inger Møller Nielsen, der er formand for Danske Ældreråd, der repræsenterer alle kommunale ældreråd genkender problemet, 

De møder flere raske seniorer i 60'erne, som stadig er i arbejde og passer et stort hus med have. Men de er begyndt at lede efter en mindre bolig. Og det de leder efter er en bolig på omkring 110 kvadratmeter med en lille have, der er tæt på byen og indkøbsmuligheder. Gerne med kultur- eller fælleshus i nærheden. 

"Vi har ikke nok boliger til alle seniorerne, og vi har heller ikke det, de efterspørger, og det er næsten værre," siger Inger Møller Nielsen.

Dans Ældreråd oplever at konsekvensen bliver lange ventelister i boligforeningerne. Især der, hvor der er bygget rækkehuse. 

Kommunerne skal løse problemet

Seniorforsker Mette Mechlenborg peger på kommunerne, som dem der skal løse problemet. 

"Mange kommuner har sovet i timen, for det her er et problem, man vidste ville komme. Ældresektoren har for længst taget fat på, at vi skal reformere den måde, vi plejer de ældre på, men vi har glemt at kigge på boligmarkedet." 

Det er ofte kommunerne der bestemmer, hvad man skal udstykke byggegrunde til. Derfor er det også kommunen, der skal sikre at der kommer en større boligvariation. Men de er kommet for sent i gang.

Viborg kommune genkender problemet. De har haft fokus på at udstykke grunde til børnefamilier og har standset seniorbyggeriet. 

"Efterspørgslen er der nu, så jeg vil gerne kunne sige, at vi har varerne på hylderne. Det har vi ikke," siger Torsten Nielsen (K), der er formand for Teknisk Udvalg og tidligere borgmester i kommunen.

Han peger på at det grundlæggende er lige meget om det er private eller boligselskaber, der skal bygge seniorboligerne, så længe de bliver bygget. 

"Vi skylder borgerne, at de kan bosætte sig i den by, hvor de har deres omgangskreds, og det kan vi lige så godt sige: De muligheder er ikke store nok," siger han.