D. 1. april hvert år træder en lov i kraft. Ikke en ny lov, men faktisk en, der vender tilbage igen og igen.
Alligevel er der mange hundeejere, der ikke er opmærksomme på, at fra netop den dato og et halvt år frem, ja så skal Fido altså være i snor uanset hvor man befinder sig (medmindre man selvfølgelig er i en særlig hundeskov).
Specielt på stranden kommer det bag på mange, at man ikke længere må lade menneskets bedste ven løbe frit rundt. Men det gælder om at huske det fra d. 1. april, for det er ikke småpenge, man skal af med, hvis man bryder loven.
Dette siger reglerne
Først og fremmest er det vigtigt at huske, at man i byer og bymæssig bebyggelse, hvor man færdes på gader, veje, stier eller pladser m.v., der er åbne for almindelig færdsel, altid skal have hunden i snor eller i følge med en person med fuldt herredømme over den. Snoren skal kunne gøres så kort, så hundeføreren kan holde hunden tæt ind til sig.
Derudover kan der i hver enkelt kommune være regler for, at en hund ikke må gå uden snor.
Det er mere uden for bymæssig bebyggelse, som i parker, skove og på stranden, mange lader vores firbenede venner løbe frit omkring, men på strande skal man altså i sommerhalvåret have hunden i snor.
Faktisk er bøden 2000 kroner, hvis man ikke overholder det.
Der er desuden også nogle strande, hvor det er helt forbudt at medbringe hunde, uanset om de er i snor eller ej.
Hvad er fuldt herredømme?
Ifølge legaldesk.dk er såkaldt fuldt herredømme ikke nærmere bestemt i loven, men betyder ifølge tidligere domme, at hundeføreren kan standse hunden, hvis den f.eks. angriber andre dyr eller mennesker.
Uanset om hunden må løbe frit eller skal holdes i snor, er det altid hundeførens ansvar, at hunden ikke volder skade eller er til gene for sine omgivelser. Hvis hundens adfærd eksempelvis gør andre personer utrygge eller bange, bør den altid holdes i snor, uanset om det er tilladt for hunde at løbe frit i området.
Uden for byer som eksempelvis parker og skove, har man pligt til at holde sin hund til sig, så den ikke strejfer om, medmindre det er tilladt med fritløbende hunde, som det er i de mere end 200 etablerede hundeskove over hele landet.
Du kan finde en oversigt over hundeskove på Naturstyrelsens hjemmeside.