Der har længe været et behov for ordentlig sporbarhed, i forbindelse med handel af hunde og katte, men det vil EU-kommissionen nu gøre til fortid.
Det betyder, at et lovforslag skal sikre, at alle katte og hunde bliver mærket og registreret i nationale databaser, som skal være tilgængelige på EU-plan.
Dyrene skal registreres af en dyrlæge eller anden kvalificeret person.
Alene i Danmark lever omkring 810.000 hunde og 730.000 katte, og på EU-plan er tallet oppe på 155 millioner hunde og katte. Der er brug for lovgivning, der gør det muligt, at følge dyrene, fra de bliver født hos opdrætter, til de dør ved deres endelige ejer. Forslaget har til formål at minimere ulovlig handel med hunde og katte, mener Dyrenes Beskyttelse.
"Forslaget er et afgørende skridt i den rigtige retning for at sikre hunde og kattes velfærd. Ved at lovgive om, at alle hunde og katte skal registreres, før de sælges, er det muligt at kontrollere ulovligt salg og holde eventuelle bagmænd ansvarlige for både sundhed og vanrøgt," siger Jens Jokumsen, Familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse.
EU-kommissionens forslag lægger op til, at den lovpligtige registrering på sigt kobles sammen med onlinesalg. I praksis betyder det, at hunde og katte kun kan sælges af den registrerede ejer, i den nationale database.
Salgsannoncer kan derfor kun oprettes af ejer og derved er ejeroplysningerne 100 procent sporbare.
Godt nyt for de danske katte
Forslaget om den lovpligtige registrering vil betyde, at de danske katte skal mikrochippes og registreres, inden de sælges eller overdrages til nye ejere.
Det betyder i praksis, at alle katte som flytter ind i et hjem, allerede er registreret i et register.
Som det er i dag, er der ingen lovgivning, i Danmark, der kræver, at kattene registreres af deres ejere.
"Vi har i lang tid kæmpet for at få ministeren til at bruge den bemyndigelse, der er i dyrevelfærdsloven, der giver mulighed for at lave regler for registrering af dyr, men uden held. Vi er derfor rigtig glade for, at der nu kommer et lovforslag fra EU-kommissionen, som netop lægger op til at gøre det lovpligtigt," siger Jens Jokumsen.
Ud over registrering og sporbarhed på tværs af grænser, omfatter forslaget også forbedringer om avl af hunde og katte, men også et forbud mod hale og - ørekupering.
Dyrenes Beskyttelse håber nu at forslaget stemmes igennem, så forholdene kan forbedres markant. Ikke kun for de danske dyr, men for alle kæledyr i Europa.