Nu skal det være slut: 1,2 millioner har skrevet under

Kæledyr

26/01/2023

Foto: Cruelty Free International / Carlota Saorsa
Foto: Cruelty Free International / Carlota Saorsa

Skrevet af J. Bøgen

Målet er at få det stoppet i hele EU.

Millioner af hunde, kaniner, mus og aber lider hvert år i europæiske laboratorier, hvor de bruges til at teste kemiske stoffer, kosmetiske ingredienser og hverdagsprodukter. 

Nu kræver over 1,2 millioner europæiske borgere en ende på den grusomme brug af dyr i kosmetik- og kemikalieforsøg, samt en ambitiøs plan for udfasning af dyreforsøg i EU: De har nemlig skrevet under på det europæiske borgerinitiativ Save Cruelty Free Cosmetics.

Det skriver dyreværnsorganisationen Anima.

Alle underskrifterne er nu blevet verificeret og sendt ind til EU-kommissionen, som er forpligtet til at behandle forslaget inden for et halvt år. Borgerinitiativet har dermed stort potentiale til at skabe konkret forandring for forsøgsdyrene.

Anima mener, at det enorme antal underskrifter sender et klart signal om, at tiden er løbet fra ubarmhjertige dyreforsøg.

En lang række af NGO’er og kosmetikforhandlere, som The Body Shop, Dove og Lush, har blot på et år indsamlet alle underskrifterne. Det er første gang i historien, at et så stort antal af organisationer er gået sammen for dyrene i laboratorier.

Danskerne siger nej til dyreforsøg

Danmark har samlet 34.293 underskrifter, hvilket har været med til at sikre over 300 procent af det krævede antal underskrifter som medlemsland. 

Joh Vinding, direktør i Anima, udtaler:

"Siden begyndelsen af kampagnen spillede Anima og foreningens medlemmer en hovedrolle i at bringe borgerinitiativet i mål. Hele 34.293 danskere har skrevet under og dét sender et klart budskab til EU-Kommissionen: Det er på høje tid, at Europa udvikler sig forbi forældede dyreforsøg og stopper lidelserne for millioner af dyr i europæiske laboratorier". 

Hvad er et europæisk borgerinitiativ?

Det europæiske borgerinitiativ er et officielt EU-initiativ til at påvirke lovgivere i EU. Det kræver 1 million underskrifter fra EU-borgere for at borgerinitiativet vil blive behandlet af EU-Kommissionen. Hver underskrift gennemgår en verifikationsproces, og hvis borgerinitiativet har fået 1 million gyldige underskrifter vil:

  • Kommissionen møde arrangørerne bag borgerinitiativet, så de kan uddybe den problematik, der rejses i initiativet. 

  • Kommissionen vedtage et formelt svar inden for et halvt år, der præciserer, hvilke tiltag den vil foreslå som reaktion på borgerinitiativet, hvis nogen, og årsagerne til dette.

  • Arrangørerne af initiativet have en høring i Europa-Parlamentet efterfulgt af en eventuel afstemning.