Denne kat bliver ofte sur: Årsagen giver anledning til meget morskab

Kæledyr

18/08/2023

Foto: TikTok
Foto: TikTok

Skrevet af Magnus Møller

Uanset om det er host, et nys eller en anden uventet lyd: Katten Oliver har ingen forståelse for det. Så snart et familiemedlem kommer til at larme lidt, bliver missen ret sur. Dens reaktion får mange til at grine.

I sidste uge blev denne video uploadet på det sociale medie TikTok. I begyndelsen af hver scene ser katten Ollie først afslappet ud, indtil hans ejer Karena nyser.

Med den uventede lyd ændres stemningen hurtigt. Hus-tigeren ser vredt på sin ejer, og den finder endda på at trække truende på sine tænder. "Som om det er noget, vi kan kontrollere," skriver ejeren sammen med videoen.

Når to ikke kan enes, så glædes TikTok-brugerne. I hvert fald har mere end 200.000 givet videoen et like.

De mange likes har fået mediet Newsweek til at spørge ind til katten.

"Vi reddede Ollie, da han var seks uger gammel, og han er den sødeste kat overhovedet. Han er nu fire år gammel og har altid reageret sådan, når vi nyser, og han kommer løbende, når vi nyser og han er i et andet rum. Vi tror, han siger: 'Gud velsigne dig,'" siger kattens ejer.

Men måske gemmer der sig noget helt andet bag kattens skøre opførsel?

Ifølge den britiske dyrebeskyttelsesorganisation Battersea kan katte blive frustrerede, når de ikke har kontrol over en situation.

"Når deres forventninger ikke bliver opfyldt, eller når de ikke har adgang til de ting, de ønsker sig, såsom mad, leg, tid udendørs eller opmærksomhed," forklarer Battersea.

Ollies morsomme reaktion på nys og uventede lyde giver helt sikkert anledning til smil og grin, men det rejser også spørgsmålet om, hvordan katte kommunikerer og udtrykker deres følelser. Selvom vi ikke altid kan forstå dyrenes tanker og følelser fuldt ud, er det klart, at de har deres egne måder at udtrykke sig på.

Kattens evne til at reagere på specifikke situationer, som i Ollies tilfælde nys, kan skyldes en kombination af instinkter og tidligere erfaringer. Det faktum, at Ollie kommer løbende, når ejeren nyser, antyder en form for social interaktion og opmærksomhedssøgen fra kattens side.

Det er bemærkelsesværdigt, hvordan kæledyr som katte kan udvikle unikke personligheder og vaner, der adskiller dem fra hinanden. Ollies reaktion bringer også spørgsmålet om, hvorvidt dyr kan udvikle humor eller en slags forståelse for sjov. Selvom videnskaben stadig undersøger disse spørgsmål, kan vi ikke benægte, at nogle af de adfærdsmæssige træk, vi ser hos vores kæledyr, kan have en form for lighed med menneskelig adfærd.

I sidste ende er det måske svært at afgøre præcis, hvorfor Ollie reagerer på nys på den måde, han gør. Men én ting er sikker: hans morsomme reaktion bringer smil frem hos mange.