Planlægger din kat at myrde dig? Her er tegnene ifølge katteekspert

Kæledyr

09/08/2023

Foto: Pexels @Amber Janssens
Foto: Pexels @Amber Janssens

Skrevet af Emil B.

På den her Internationale Kattedag har The Mirror talt med katteeksperter for at finde ud, om katte virkelig har planer om at snigmyrde dig.

Verden er fyldt med katteelskere, men få kan benægte at have den hemmelige frygt for, at deres kløede pelsede venner faktisk kan være ude efter dem.

Komiker Matthew Inman skrev endda en satirisk bog om det: "Sådan finder du ud af, om din kat planlægger at dræbe dig". Den forudsagde en kommende kattedommedag. Han påstod humoristisk, at når din kat ælter dig, er det ikke et tegn på kærlighed, men derimod dem, der tjekker dine indre organer for svagheder.

Vittighed til side: hvis du ofte finder din kat stirrende på dig med en glimt i øjet, kan det faktisk være deres dræberinstinkt.

Overraskende undersøgelse

Som det blev vist i Netflix-serien "Inside the Mind of a Cat" har forskning fra University of Edinburgh undersøgt karaktertrækkene hos indendørs huskatte og sammenlignede deres adfærd med vilde katte og store katte som løver.

Studiet fandt, at indendørs katte deler de samme karaktertræk forbundet med dominans, impulsivitet og neurotisme som sneleoparden, den skotske vildkat og den afrikanske løve.

Konklusionen var, at hvis den gennemsnitlige indendørs kat var større, ville den sandsynligvis forsøge at slå dig ihjel.

Kattene blev vurderet på de "store fem" menneskelige personlighedstræk ved hjælp af en skala fra et til fem. Disse træk var: åbenhed over for erfaring, pligtopfyldenhed, ekstroversion/introversion, venlighed og neurotisme.

Vær på vagt over for kattene

Psykolog Dr. Max Wachtel sagde, at katteejere skal huske, at når de holder en som kæledyr, inviterer de "små rovdyr" ind i deres hjem. Dr. Wachtel fortalte 9NEWS: "Det er godt at forstå personlighedstrækkene hos vores kæledyr, og han tilføjer: "Forskellige katte har forskellige personligheder. Men som art er der mange ligheder. De er søde, pelsede og kærlige, men vi skal huske, at når vi har katte som kæledyr, inviterer vi små rovdyr ind i vores hus. For mange mennesker er det det værd. Katte kan være fantastiske, søde følgesvende. Indtil de vender sig imod dig."

Samarbejdet Little Robot advarer om, at katte anvender visse taktikker for at holde øje med dig – på samme måde som vilde katte overvåger deres bytte. Men observationerne er ikke grund til bekymring, indtil de begynder at gemme sig i mørke hjørner af huset: "Du behøver ikke frygte noget, når din kat gemmer sig i åbent syn, men det er, når den vender tilbage til mørket, at du vil holde øjnene åbne," skriver den legende blog. De advarer også om at holde øje med, hvordan de skovler deres kattegrus, og hvis det ser unødvendigt ustabilt ud, "vær på vagt".