Under hammeren: Sjældent frimærke solgt for 160.000 kr.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Søndag aften blev en helt særlig samling frankerede aviser fra Napoli solgt hos Bruun Rasmussen.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Det historiske Baronissi-arkiv er efter 160 år dukket frem af glemslen, og der var på auktionen rift om en avis frankeret med et særdeles sjældent frimærke.

Hammerslaget endte på hele 160.000 kr.

Hos auktionshuset Bruun Rasmussen kalder man fundet af ”Baronissi Arkivet” en sensation og et stort filatelistisk scoop. Blandt de over 120 frankerede tidsskrifter var det især én bestemt udgave af det ikoniske Trinacria-frimærke, som skilte sig ud på Onlineauktionen og endte med det absolut højeste hammerslag på 160.000 kr.

”Vi oplevede søndag aften en stor interesse for Baronissi-arkivet og ikke mindst den enestående Trinacria-udgave, der kan betegnes som en international raritet af højeste klasse. Denne avis blev sendt på frimærkets udgivelsesdag den 6. november 1860 og er altså en helt særlig førstedagsudgave. Før fundet af Baronissi Arkivet var en sådan førstedagsudgave kun kendt i to eksemplarer, så vi har set meget frem til at præsentere dette nyopdagede eksemplar og er meget tilfredse med det flotte resultat,” fortæller Torben Ringtved, der er frimærkespecialist hos Bruun Rasmussen.

Tidsskriftet L’Omnibus og Luigi Rocco

Den over 100 år gamle samling, indeholdende over 120 tidsskrifter i alt, stammer fra italieneren Luigi Rocco, der var fast abonnement på L’Omnibus, som han modtog med landposten. Avisen udkom to-tre gange om ugen og blev læst af Napolis elite, mens interesserede i byens opland også̊ kunne abonnere på bladet og få det sendt med posten.

Avisen blev flere gange om ugen leveret til Luigi Roccos gård i landsbyen Baronissi, der ligger omkring 50 kilometer sydøst for Napoli.

”Aviserne er filatelistisk særdeles interessante, idet de alle er frankeret med frimærker fra Napoli, der netop i denne periode udsendte nogle af de mest sjældne klassiske udgaver af frimærker fra de italienske stater. Det er en højst usædvanlig og historisk vigtig samling, som man indtil nu ikke har kendt til,” fortæller Torben Ringtved.

I midten af 1800-tallet var Napoli en af de største og mest betydningsfulde byer i Sydeuropa. Byen var centrum i kongeriget De To Cicilier og ikke bare kendt for sin velstand, men også for sit veludviklede kultur- og kunstnermiljø.

Netop i denne periode skete der meget store politiske store omvæltninger i Italien, hvilket kulminerede med Kong Victor Emanuel af Sardiniens sammenlægning af de italienske stater til ét kongerige den 17. marts 1861.

”Aviserne er derfor formentlig blevet gennemlæst med stor interesse på gården i Baronissi, men er alle bagefter nænsomt foldet sammen igen og sirligt lagt i en stak i huset – hvor de formodentligt er blevet glemt i mange årtier og på mirakuløs vis er dukket op igen,” fortæller Torben Ringtved.