Tjekliste: Disse 9 ting bør du få ordnet i haven i juni

Hus og have

02/06/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er nu, slutspurten skal sættes ind for at gøre haven helt klar til sommeren!

Årets første sommerweekend er en realitet, og selvom mange haveejere nok allerede har været i gang med at gøre klar til sommeren, så er der stadig en del at gøre.

Faktisk er der visse ting, som du bør sørge for at få styr på i løbet af juni måned, og herunder får du en tjekliste, så du kan være sikker på, du får det hele med!

1. Så skal der vandes!

Med varmt og tørt vejr i sigte, samt et voldsomt stigende brandfareindeks (læs mere her), vil dine planter tørste.

Sørg for at vande tidligt om morgenen eller sidste på dagen, så vandet ikke fordamper i solen.

Hvis du har planter i potter, skal du sørge for at vande disse hyppigere end resten af haven, da den begrænsede mængde jord i potterne gør, at de tørrer hurtigere ud.

2. Få gødet

Planterne begynder for alvor at blomstre og give både frugt og grøntsager nu, og det betyder, at de bruger en masse energi. Derfor er det vigtigt at give dem nok næringsstoffer til, at de kan gøre deres arbejde.

Sørg for at undersøge, hvilken type gødning du skal bruge til hvilke typer planter, så du sikrer de optimale vækstbetingelser.

Et tip her kan være at bruge langtidsvirkende, organisk gødning, da det er med til at forhindre overgødning, som kan gøre mere skade end gavn for planterne.

3. Fat hækkesaks og motorsav

Hvis du har buske eller træer, der er overvokset, kan det være en god idé at beskære dem i juni for at sikre både mere plads og lys, så de kan fortsætte deres sunde liv.

Har du roser plantet i haven, er det også en god idé at beskære dem nu - det kan nemlig være med til at fremme blomstringen og give buskene en pæn form.

4. Til kamp mod ukrudtet

Sol er godt for de fleste planter, når det gælder vækst, men det gælder desværre også meget ukrudt, og det betyder, at der blvier kamp om både vand og næringsstoffer.

Gør det til en vane at gennemgå haven for ukrudt regelmæssigt, så du kan sikre dig, at det faktisk er de planter, du gerne vil have i haven, der får gavn af din gødning og vanding.

For at gøre denne opgave nemmere, kan du overveje at plante bunddække, bruge en ukrudtsdug eller vælge planter, der fylder så meget, at de hjælper dig i kampen mod ukrudt.

5. Grøntsager og krydderurter skal høstes

Hvis du har en køkkenhave, er det nu, du skal høste mange af dine afgrøder.

For eksempel er det ideelt at forsyne køkkenet med en frisk høst af krydderurter og grøntsager som ærter, salat, persille og dild.

6. De nye kartofler skal op

Der er forskel på de forskellige kartoffelsorter, men du kan godt gå ud fra, at du allerede nu skal høste de kartofler, du puttede i jorden i det tidlige forår.

En tommelfingerregel er, at tidlige kartofler kan høstes, når planterne begynder at blomstre. Hvis kartoflerne ikke er klar endnu, er det imidlertid en god idé at bruge juni på at "hyppe" kartoflerne, altså hvor man hakker jord op til en vold omkring kartoffelrækkerne.

7. Fokus på græsplænen

Din plæne når sit højdepunkt i juni, og det betyder, at den kræver markant mere opmærksomhed og pleje end ellers.

Klip græsset cirka en gang om ugen, så det ikke bliver for høj, og sørg også for at få gødet plænen i løbet af juni.

Desuden skal du sørge for at vande plænen, da det ikke ser ud til, at vi får særligt meget nedbør lige foreløbig.

I juni er græsplænen på sit højdepunkt og kræver ofte mere opmærksomhed og pleje end i andre måneder. Det varme og fugtige vejr kan medføre, at græsset vokser hurtigere og kræver oftere klipning og vanding.

8. Fjern visne blomster

Gå regelmæssigt dine forårsblomstrende buske igennem for at fjerne afblomstrede og/eller visne blomster.

Metoden kaldes "deadheading", og det kan hjælpe med at forlænge blomstringsperioder for mange forskellige planter, for eksempel roser.

9. Få bugt med skadedyrene

Skadedyr er altid en pestilens, men i juni er der særligt nogle arter, der kan skabe problemer.

Bladlus er for eksempel en velkendt udfordring i denne måned, da de suger saften ud af planterne, hvilket kan dræbe planterne.

Blandt andre arter kan nævnes spindemider, snegle og snudebiller, ligesom du også vil kunne finde larver fra forskellige insekter på dette tidspunkt.

Brug naturlige midler som sæbeavn eller organiske sprays til at bekæmpe skadedyrene, og sørg for at fjerne de døde eller syge planter, så du undgår yderligere spredning.