Regnvandskæder og 6 andre tips til at beskytte din have mod kraftig regn

Hus og have

24/04/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Der er tusindvis af haveejere rundt om i landet, der kæmper med oversvømmede græsplæner.

Man kan mene hvad man vil om regn, men nær temperaturerne stiger, er der nu noget magisk over duften af regn i luften, måske endda kombineret med nyslået græs.

På det seneste kan man imidlertid roligt sige, vi har fået noget mere vand fra oven, end vi havde håbet på, og det har efterladt mange haveejere med et sandt kaos i haven - blandt andet med oversvømmede græsplæner.

Rundt om i landet beder forsyningsselskaber de desperate borgere om at lade være med at tømme havens overskydende vand ned i kloakken, fordi systemet simpelthen ikke kan klare det, men hvad skal man som haveejer gøre, når man gerne vil redde sin plæne fra druknedøden?

Tom's Guide har heldigvis fundet syv tips til, hvordan man bedst sikrer sin plæne mod netop den katastrofe!

Godt dræn hjælper

Problemet med en oversvømmet plæne opstår, når der kommer mere regnvand, end drænet i din have kan nå at få væk. Så simpelt er det.

Selvom din have måske er i stand til at klare perioder med massivt regnvejr, så er den seneste tids store mængder regn årsag til, at jorden mange steder er mættet, og derfor kan jorden simpelthen ikke suge mere vand.

Det hjælper med at forstå, hvorfor dårligt drænet jord er dårligt for din græsplæne og have. Jord indeholder små porer, der indeholder ilt, som planter elsker. Men hvis jorden ikke er veldrænet, fyldes disse porer med vand, hvilket forårsager problemer med råd og sygdom.

U.K.'s Royal Horticultural Society (RHS) forklarer, at hvis din jord er lidt klistret og tæt, er det sandsynligvis ler. Selvom ler holder på vandet (en fordel i varmt, tørt klima) og er usædvanligt frugtbart, dræner det ikke godt.

RHS foreslår, at du graver din jord om efteråret og vinteren, når den stadig er tør, da det bliver sværere at arbejde, når det er vådt. Dette vil hjælpe med at løsne og lufte jorden, hvilket giver mulighed for bedre dræning.

Tilstoppede afløb og tagrender kan også forårsage oversvømmelser, da regnvand ikke har nogen steder at løbe væk. Regelmæssig rengøring af dine afløb og tagrender og fjernelse af blade og snavs vil lette problemet.

Fang regnen med en regnvandskæde

Hvorfor ikke gemme den regn, der falder? Regnvandskæder bruges ofte i tørkeramte områder til at indsamle vand, men hvad der er vigtigt i denne sammenhæng er, at det altså også fjerner vand fra de områder, hvor det ikke er tiltrængt.

På den måde kan de hjælpe med at mindske risikoen for en oversvømmet græsplæne.

I bund og grund opfanger regnkæder nedbør fra dine tagrender og tragter det til andre steder, uanset om det er til en vandreservoir, til vanding af din have i de tørre måneder eller til en anden beholder.

De kan også fastgøres til skure, garager og udhuse for at få mest muligt ud af den kraftige regn.

Som en ekstra bonus tilføjer regnvandskæder en dekorativ funktion til din ejendom.

Lad være med at slå eller gå på græsset

At slå græsset, når det er vådt, kan beskadige græsset og forhindre, at du får den veltrimmede og sunde plæne, du drømmer om at kunne nyde til sommer.

For det første giver det en ujævn slåning, hvis græsset er vådt, men det kan også stoppe din plæneklipper med klumper af vådt græs - og de klumper bliver så efterladt på plænen, hvilket kan risikere at kvæle din plæne.

Derudover slider det også hårdere på din plæneklipper, i hvert fald hvis det ikke er en 100 procents håndskubber.

Endelig bør du undlade at gå for meget på plænen, når den er våd. For meget tryk ned på jorden gør det sværere for jorden at dræne vandet.

Derimod kan det hjælpe at stikke en høtyv i jorden rundt omkring for at lave drænhuller, så vandet kan blive suget op af de lavere jordlag.

Støt dine planter

Vind og regn går ofte hånd i hånd og kan forårsage kaos for dine høje og sarte planter. Den bedste løsning er at planlægge i forvejen og sætte i gang med "opstamning" af planterne, inden den kraftige regn kommer.

Der er også en anden god grund til at "opstamme" dine planter. Kraftig regn kan få dine planter til at hænge - livsvigtig ilt i jorden erstattes med vand, og planten kan ikke få adgang til føde.-

Stave skal skubbes ned i jorden omkring 5-7½ cm væk fra stammen på din plante, undgå roden. Med en vis ekstra stabilitet vil dine planter ikke gynge og svaje i det dårlige vejr.

Lad være med at vande

Det kan virke simpelt, men hvis der har været masser af regn, er der ikke behov for yderligere vanding! Så læg din sprinkler eller vandkande væk og lad Moder Natur gøre det, huner bedst til.

Mens dine planter og din græsplæne elsker en drink det meste af tiden, vil for meget vand føre til oversvømmelser. En simpel måde at teste, om dine planter har brug for noget ekstra, er at teste jorden. Grav et par centimeter ned i jorden, og hvis det er tørt, kan det godt lade sig gøre med en vanding; hvis ikke, skal du lade være.

Overdreven vanding kan føre til råd eller sygdom. Hvis planter efterlades i vandfyldt jord, vil der begynde at udvikle rodråd, hvilket kan resultere i, at planten dør.

Hold udkig efter skadedyr

Selvom vi viger tilbage for det våde vejr, elsker mange skadedyr fugtige forhold og vil sætte deres festbannere op, når regnen kommer!

Disse væsner er på vej direkte efter et saftigt blad, en mere grøn grøntsag eller en velsmagende blomst. Så hvad kan du gøre for at begrænse den skade, de forårsager?

At dyrke planter lodret vil hindre ikke-flyvende skadedyrs succes, da de står over for en kamp op ad bakke for at nå deres mål.

Men hvor dette ikke kan lade sig gøre, vil et lag af ægge- eller nøddeskaller omkring bunden af ​​dine planter virke afskrækkende og skabe en stikkende vej for skadedyrene at navigere.

RHS foreslår, at tjekke etiketterne, når du køber nye planter eller frø, da nogle sorter kan være mere modstandsdygtige over for skadedyr end andre.

Et andet element i bæredygtigt havearbejde er at overveje din beplantning. Dyrkning af hvidløg, purløg og porrer vil holde bladlus i skak, mens et laurbærtræ frastøder fluer, kakerlakker og myrer.

Giv din have føde

Som nævnt ovenfor vil dine planter og græsplæne mangle essentielle næringsstoffer i tider med kraftig nedbør, da disse udvaskes af jorden. Så hvad er den bedste måde at fodre din have på, når jorden allerede er gennemblødt?

Det er altid værd at vente et stykke tid på, at din jord tørrer ud, så enhver gødning kan udfolde sin magi. Lerjord vil tage længere tid at tørre ud end lettere sand- eller lerjord, så husk dette, før du går ud og påfører ekstra næringsstoffer.

Og selvom det er fristende at vandre rundt i haven, så snart regnen er holdt op, er det bedst at undgå for meget bevægelse. At træde på en våd græsplæne eller vandfyldt jord vil yderligere komprimere jorden.

Når det begynder at tørre ud, er det et godt tidspunkt at få gødning. Dine frugttræer, buske og blomster, der er blevet opbrugt under regnen, vil takke dig for de ekstra næringsstoffer.