Pas godt på: Denne dato kan vise, om din grill er farlig

Hus og have

23/06/2023

Foto: If Forsikring
Foto: If Forsikring

Skrevet af J. Bøgen

Få det hellere tjekket hurtigst muligt!

Weekenden kan være et godt tidspunkt at gå gasgrillen lidt grundigere igennem - og det kan man jo også gøre, selvom der er afbrændingsforbud (så er den jo klar, når forbuddet bliver ophævet!).

Mange tænker imidlertid ikke over, at en mør eller for gammel gasslange udgør en brand- og eksplosionsfare, lyder det fra forsikringsselskabet If.

Produktionsåret er tydeligt printet på den orange gasslange, så det er nemt at se, hvor gammel slangen er. En god tommelfingerregel er at skifte slangen hvert tredje-fjerde år, anbefaler If. Dertil bør ejere af en gasgrill kontrollere slanger og forbindelser for revner og utætheder 1-2 gange årligt.

Direkte sollys tærer

Der er ikke noget endegyldigt svar på holdbarheden af ​​en gasslange.

"Gasslanger har en begrænset levetid og skal udskiftes med jævne mellemrum. Stærk sol, store temperaturændringer eller opbevaring under sorte grillovertræk tærer på gummiet og påvirker gummiets levetid i slangen," siger kommunikationschef Birgitte Ringbæk fra If.

"Nogle gange kan den holde tre år, andre gange længere. Hvis grillen står fremme udenfor hele året, vil slange og grill blive udsat for større belastninger," påpeger hun.

De fleste brande og eksplosioner, der opstår i forbindelse med grillning, sker, når en person anvender en grill, der ikke har været brugt i et stykke tid, eller lige efter fastgørelse af gasbeholderen til grillen.

Sæbevand på slangen

En enkel måde at finde eventuelle utætheder på gasslangen er dels en visuel gennemgang, altså om slangen ser intakt ud og er uden krakeleringer eller sprækker.

Dernæst kan du tage en kop med koncentreret blanding med vand og opvaskemiddel og pensle slangen og rør.

Når du tænder for gassen, vil der dannes sæbebobler ved lækagen, såfremt der er en lækage.

Gasgrill? Disse ting skal du passe på

  • Brug kun godkendte slanger og udstyr. Udskift defekte eller revnede slanger

  • Tjek jævnligt slanger og rørforbindelser på gasgrippen for utætheder med koncentreret sulfovand, som du pensler på slangen. Tænd for gassen. Bobler = lækage

  • En letvægtsgasflaske som har fået stød, slag eller revner skal udskiftes. Det kan forårsage en alvorlig ulykke, hvis gassen siver ud

  • Opbevar ikke gasbeholderen under/i grillens skabsrum, mens du griller. Der kan opstå fedtbrand og eksplosion

  • Placer grillen mindst en meter fra brandbart materiale som vægge, beplantning og møbler. Hold også god afstand til vinduer og ruder, for strålevarmen fra grillen påvirker glasset, og høj varmepåvirkning kan medføre termiske brud i glasset