Ompotning og 3 andre ting dine stueplanter skriger på med forårets komme

Hus og have

12/03/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Det er tid til at få dine stueplanter klar til en ny vækstsæson.

Stueplanter kan kæmpe i vintermånederne på grund af mangel på dagslys og varmen er tændt.

Men hvis de har overlevet det indtil nu, vil de være klar til at vokse igen, når de forlader deres hvileperiode om blot et par uger.

usplanteeksperter har delt fire gode råd til at sikre, at de er "glade og sunde".

Det skriver Express.

Beskær og forbered til vækst

Husplanteeksperter hos plantefødevaremærket Baby Bio forklarede:

"Gennem de kolde vintermåneder vil mange planter have mistet blade, uanset om det skyldes under- eller overvanding, mangel på fugt fra varmesystemer eller simpelthen at miste ældre blade. Brug en ren, skarp saks til at skære alle døde blade af, som virker brune eller gule, eller som viser tidlige tegn på sygdom."

Nogle planter er særligt modtagelige for sygdomme, så det er vigtigt at bruge sterile sakse, når du udfører dette arbejde. Ud over døde blade kan flere stueplanter udvikle stængler og anden uønsket vækst, hvilket kan forventes efter vintermånederne

Eksperterne anbefalede at skære alle lange stængler tilbage med blot nogle få blade. De tilføjede:

"Din plante ser måske lidt sparsom ud for nu, men i løbet af foråret vil den fokusere al sin energi på at dyrke nye stængler og blade og vil belønne dig med masser af nye skud. Glem ikke, mange plantestiklinger, du fjerner nu, kan puttes i vand til formering og pottes for at skabe nye plantebørn, når rødderne dukker op om et par uger."

Rengør din stueplante

Mange stueplanter vil have samlet et lag støv på deres blade, så nu er det tid til at give dem en god rengøring, så de rigtigt kan slikke sol. Det er vigtigt for indendørs planter at optage solen, da de omdanner dette til energi for at fremme ny vækst.

Planteeksperterne sagde:

"Fugt en klud med lunkent vand og tør forsigtigt alt støv væk, der måtte have samlet sig, og støt bagsiden af ​​bladet med din hånd for at forhindre skade. Dette ritual er især vigtigt for planter med store, gummiagtige blade som monstera eller figenblad. For en ekstra forkælelse til dine planter, inkorporer en bladglans i dit regime og spray blot over overfladen af ​​hvert blad efter at have tørret det af, og du vil få en endnu mere skinnende finish."

Tjek rodsundheden og plant om

Mange stueplanter har godt af at blive ompottet hvert andet år, da det giver mere plads til planten til at vokse samt giver den bedre cirkulation til rodsystemerne.

Planteeksperterne fortæller:

"Der er flere måder at finde ud af, om din plante trænger til ompotning. En af de nemmeste måder er at tjekke, om rødderne vokser ud af drænhullet i dens potte - dette indikerer, at det kan være rodbundet og har brug for mere plads til at vokse. Du kan også forsigtigt løsne planten fra dens potte for at se, om rodsystemet er tæt og viklet rundt om selve rodklumpen."

De har også en guide til hvordan du bedst flytter din plante til en ny potte:

"For at ompotte skal du begynde med at tilføje et par centimeter af en veldrænende kompost, som fremmer luftning til rødderne og tillader god dræning, til en potte, der er cirka en til to centimeter bredere i omkreds end dens eksisterende hjem. Dernæst skal du fjerne din plante fra dens nuværende potte ved at vippe beholderen til siden og forsigtigt vriste planten og dens rødder fri. Når du har fjernet det fra potten, skal du lægge det på en ren overflade og fjerne enhver kompostblanding, der er samlet omkring rodklumpen." 

Du skal ikke være bange for at skære døde rødder af

"Brug en ren, skarp saks til at skære alle døde rødder af, der ikke er faste. Hvis du synes, rødderne ser ud til at være bløde og brune, kan dette være et tidligt tegn på råd på grund af overvanding. Dette kan reddes ved at trimme eventuelle døde eller udtørrende rødder tilbage til hvor roden bliver "fast og hvid". Tilsæt lidt af pottemuld til den nye beholder, anbring planten i potten, og fyld hullerne rundt om siden med pottemuld." fortæller de. 

Husplanteeksperterne foreslog at bruge en klar plastikpotte, så det er nemmere at overvåge rodsundheden nemt.

Vand og gødning

Når planterne går ind i den aktive vækstsæson er det vigtigt at du passer godt på dem, og det kræver vanding og gødning

eksperterne fortæller:

"Når vejret begynder at varme op, og planterne går ind i en aktiv vækstsæson, vil de fleste kræve øget vanding. Husk altid at teste jorden først for at forhindre over- eller undervanding, så sæt fingeren eller en blyant i de øverste to centimeter af jorden - hvis denne stadig er fugtig, er der ingen grund til at vande. Hvis jorden er tør ud over det øverste lag, skal du lufte jorden for at give mulighed for en jævn fordeling af vand, igen med din finger eller noget i retning af en blyant. For at sikre, at du ikke giver dine stueplanter for meget, skal du vande fra bunden, hvis din krukke har drænhuller." 

Når du har fundet den gode rytme med vanding skal du også i gang med at gøde

"Det er også tid til at begynde at bruge gødning om foråret for at sikre, at dens jord er beriget med alle de næringsstoffer, dine stueplanter har brug for for at få stærkere rødder, smukke blomster og mere lækre blade. Som en generel tommelfingerregel har de fleste planter brug for en blanding af nitrogen, fosfor og kalium for optimal vækst, så invester i en planteføde, som kan give den perfekte balance. Der er adskillige stueplantefoder på markedet, men det er smartest at finde noget du kan bruge når du vander. Tilsæt blot et par dråber til vandet og hæld ved bunden af ​​stueplanten." fortæller eksperterne og fortsætter:

"Nogle specialplanter, såsom bonsaitræer eller kaktusser, kræver lidt anderledes næringsstoffer end de fleste andre stueplanter, så sørg for at investere i de passende planter i overensstemmelse hermed."