Bliv klar til den kolde tid: 3 ting, du bør tjekke ved din bolig

Hus og have

02/10/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det kan spare dig både en masse problemer og penge.

Både julen og vinteren er lige på trapperne og både som pensionist og ikke mindst boligejer er det afgørende, at man sørger for at tjekke op på sin bolig, da vinteren er ekstra hård for de danske huse, da vejret både bliver koldere og mere ustabilt.

Derfor gælder det om at være ude i god tid, hvis man vil sikre sig at ens bolig kommer godt igennem vinteren. Så før det er for sent, kommer der her en kort guide til tre ting, som alle bør tjekke på deres bolig før det bliver vinter.

Vinduerne – sørg for at de er tætte

Det første man bør tjekke i sin bolig, når det bliver efterår, er vinduerne. Grunden til dette er, at det tit er her at både træk og fugt har lettest ved at trænge ind i din bolig og det kan både give dig et dårligere helbred og øge din risiko for at blive syg, da det øger risikoen for fremkomst af skimmelsvamp i din bolig.

Af disse grunde bør man sørge for, at ens vinduer kan lukke helt til, hvis ikke man vil ud at investere i helt nye vinduer, hvilket kan være en dyr fornøjelse. Hvis man i stedet vil spare nogle penge, kan man overveje at købe nogle plastiklister, som man kan lægge hele vejen rundt i kanten på ens vinduer. På den måde kommer vinduerne til at lukke helt til, og dermed bliver det lettere at holde både fugt og træk på afstand.

Elektroniske indstillinger – minimer risiko for brand

Udover ens vinduer er det også en god ide at gennemgå alle elektroniske apparater i sin bolig, når det bliver vinter, særligt hvis der er trukket kabler ind og ud af din bolig. Årsagen til dette er, at vinteren ofte er ledsaget af både flere storme og ikke mindst sne, hvilket gør at risikoerne for at dine elinstallationer bliver ramt øges betragteligt. Dette kan både medføre kortslutninger og i sjældne tilfælde brand. Derfor bør man altid tjekke om dine elkabler er sat ordentligt fast og eventuelt dækket til.

En anden måde at løse dette problem på, af hensyn til fremtiden, kan være at investere i flere trådløse el apparater fra trådløse modems til et billigt bluetooth headset.

Tjek dit fundament for revner – undgå fugt

En tredje og sidste ting, som man bør tjekke ved sin bolig inden jul er ens fundament. Årsagen til at dette er vigtigt at holde styr på, er ligesom med vinduerne, at det er her der er størst chance for at der kan trænge fugt ind i din bolig hvis der revner i fundamentet. Et fundament kan ligesom alt andet blive slidt og det medfører tit, at der kommer små revner som skal fyldes ud eller pudses af. Især hvis man har en kælder i sin bolig er det vigtigt at have dette for øje, da selv små revner i fundamentet, kan have en stor negativ effekt på indeklimaet i din bolig og det er ofte en af de ting, der er med til at danne fugt i kældere.

Heldigvis er det både nemt og hurtigt at tjekke om dit fundament er i orden. Det eneste man skal gøre at gå en tur rundt om sin bolig og tjekke for små revner. Hvis man finder små revner kan man ofte selv fylde dem ud.