Hvad putter du i opvaskemaskinen? Disse ting kan ødelægge den, ifølge hvidevareekspert

Hus og have

11/03/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det kan både ødelægge tingene, maskinen og faktisk også gå ud over din sundhed.

Opvaskemaskiner er sådan en fantastisk opfindelse, da de sparer os så meget tid – og de gør snavsede ting skinnende rene, så de føles som nye. De, der er så heldige at have en, kan måske endda undre sig over, hvad de nogensinde har gjort uden heltemaskinen.

Irriterende nok er det dog ikke alt, der tåler opvaskemaskine, og du bliver nødt til at håndvaske nogle mere indviklede genstande.

Men vidste du, at nogle ting ikke er sikre for opvaskemaskinen, fordi de ødelægger selve apparatet?

Når maskinerne bruges rigtigt, kan de holde i op til 10 år – men hvis de bliver dårligt behandlet, kan der hurtigt udvikle sig problemer.

Da en ny opvaskemaskine koster flere tusinde kroner, er det et apparat, du bør passe ordentligt på, i stedet for at udskifte det regelmæssigt.

De fleste ting kan lægges i opvaskemaskinen, hvilket betyder, at de tåler høj varme, opvaskemiddel og vand. Men hvis nogle ting bliver sat ind der, kan de forårsage skade.

Hvidevareeksperter hos RGBDirect har imidlertid været så venlige at forklare os, hvilke ting husejere aldrig bør putte i opvaskemaskinen for at forlænge dens levetid

Mange ting at tænke over

Metalgenstande, såsom staniol eller metalbeholdere med skarpe kanter, bør ikke lægges i opvaskemaskinen, da de kan "skade" apparatet.

Eksperterne sagde: "Disse genstande kan forårsage fysisk skade på maskinens indre eller skabe gnister, som kan være farlige."

Folk skal også "undgå" at lægge ekstremt varme eller kolde genstande i opvaskemaskinen, da en pludselig ændring i temperaturen kan belaste maskinens komponenter.

Ekstremt kolde genstande i en varm opvaskemaskine kan forårsage et "termisk chok", som "potentielt kan beskadige maskinen."

Genstande, der har klæbende etiketter på, bør heller ikke kommes gennem opvaskemaskinen, da etiketterne kan gå i opløsning og derefter "tilstoppe opvaskemaskinens mekanismer", eller potentielt forårsage skade på andre genstande.

Kan være skadelig for sundheden

Ikke-opvaskemaskine-sikker plast bør heller ikke kommes i opvaskemaskinen, som eksperterne sagde: "Noget plast er ikke designet til at modstå de høje temperaturer og det intense vandtryk i en opvaskemaskine."

"Undgå at lægge plastik, der ikke tåler opvaskemaskine, i maskinen, da de kan forvride, smelte eller frigive skadelige kemikalier."

Store eller tunge genstande som gryder og bageplader bør også undgås, da de kan blokere opvaskemaskinens sprayarme, hvilket kan hindre vandcirkulationen og rengøringsevnen.

Hvis du alligevel vil sætte dem ind, skal du sørge for, at de har plads nok til at blive rengjort effektivt.

Kilde: Mirror