Forhadt blomst kan med fordel bruges i madlavningen: ”Saml, sylt og spis”

Hus og have

18/06/2023

Foto: Pixabay @Tawnyowl
Foto: Pixabay @Tawnyowl

Skrevet af Katrine Lykke

Rosa hansa, buskrose, rynket rose og hybenrose – den lyserøde blomst, man finder overalt i det danske landskab, har mange navne. Her får du tips til, hvordan du kan bruge hybenrosen, der blomstrer lige nu, i din madlavning.

Duften af hybenrose er nærmest indbegrebet af den danske sommer, og vi kender alle den karakteristiske lyserøde blomst, som man finder over alt i det danske landskab. Det er dog ikke alle, der forbinder den med hverken skønhed eller sommer.

Miljøstyrelsen har nemlig erklæret krig mod arten, og kåret den som ”Danmarks mest udbredte invasive art”, og den skal ifølge dem væk.

Saml, sylt og spis!

En kok fra Glyngøre har dog fået den idé, at den dekorative blomst måske kunne gøre gavn i madlavningen. Han har blandt andet eksperimenteret med at sylte rosenbladene og lave dem til sirup i både en sur og sød version.

”Hybenrosen har en sommerlig aroma, og den er en fantastisk smagsgiver,” fortæller kokken, der lige nu samler og sylter de lyserøde blade i stor stil til sin nordvestjyske restaurant, så de kan forlænge sommersæsonen lidt med rosenbladenes søde og syrlige smag.

På den måde er han også med til at løse Miljøstyrelsens hovedpine med de invassive hybenroser, der dukker frem alle steder, da han hjælper til med at holde bestanden af nede, når han flittigt samler blomsterne.

Måske du også skal prøve kræfter med den lyserøde plante. Den blomstrer nemlig lige nu, så det er bare med at komme ud og plukke.

Kokken advarer dog om, at hybenrosen kan stikke en smule, men lover, at det er det hele værd, når man får fat i dem.