Efter rekordår og masser af nedbør: Sådan sikrer du bedst boligen mod regn

Hus og have

04/04/2024

Foto: Gjensidige
Foto: Gjensidige

Skrevet af J. Bøgen

Der har ellers været rigeligt god grund til at få det gjort de seneste par måneder ...

Regn, storm og hagl.  

Normalt giver sommervejret travlhed på strande og iskiosker over hele landet, men i år har vejret i stedet ført til travlhed hos landets forsikringsselskaber, der har oplevet et stort antal anmeldelser om vejrligsskader på danskernes boliger.  

Men selvom de fleste nok er ved at være trætte af det uforudsigelige og voldsomme vejr, så står efteråret for døren, og derfor kommer vi over de næste måneder til at se ind i både tunge regnskyl og stormvejr.

På trods af både erindringer om dårligt vejr og udsigten til mere af det, er der dog fortsat rigtig mange boligejere, der intet gør for at sikre deres boliger mod voldsomt vejr.  

Det viser en undersøgelse, som Kantar Public har foretaget for Gjensidige.

Kan blive rigtig dyrt

Hele fire ud af ti boligejere svarer nemlig at de intet gør for at sikre deres bolig mod skader efter voldsom regn som eksempelvis at tømme tagrender, indlægge dræn eller placere ejendele højt i deres kælder.

Og det kan ende med at blive en både dyr og ærgerlig oplevelse for de mange danskere, der ikke sikrer deres hjem med store vandmængder, lyder advarslen fra Henrik Sagild, der er direktør for skade i Gjensidige.  

“Hvor vi tidligere oplevede, at sæsonen for skybrud primært var om sommeren, så oplever vi i dag, at sæsonen for skybrud rækker helt ind i sensommeren og efteråret. Og det betyder samtidig, at boliger er blevet mere udsatte for at blive ramt af vejrligsskader,” siger han.  

Selvom man aldrig kan sikre sit hjem fuldstændigt mod at blive udsat for skader efter voldsomt vejr, så kan en række simple forholdsregler alligevel være med til at mindske risikoen betragteligt.  

Derfor opfordrer Henrik Sagild til, at man bruger den kommende tid på at gå sin bolig og de tilstødende udeområder igennem for at sikre det bedst muligt mod vejrligsskader.  

“Selv en lille indsats kan gøre en stor forskel, og derfor er det min klare opfordring til danske boligejere, at de bruger den næste tid på at lave en række tiltag, så deres hjem står så stærkt rustet til efterårets vejr som muligt,” siger han.  

Gode råd til at sikre dit hjem mod vejrskader

1. Rens tagrender og afløb for blade og nedfald 

2. Undersøg om der samler sig vand omkring husets sokkel og få det afledt og indlæg dræn  

3. Sæt dine ejendele i kælderen i over 40 centimeters højde  

4. Tøm regelmæssigt din regnvandstønde, så ikke den flyder over 

5. Vær opmærksom på løse genstande i haven som havemøbler og trampoliner, hvis der er meldinger om hårde vindstød. 

Om undersøgelsen

Gør du, eller har du gjort noget, for at forebygge oversvømmelse af din bolig/kælder? (Bor i ejerbolig - Hus / Villa / Parcel- / Række- / Klynge- / Kædehus) 

Ja, har nedlagt dræn udenfor og/eller under bygningen - 10 procent 

Ja, tømmer tagrender og kloakker for nedfaldne blade og kviste - 24 procent 

Ja, har installeret vandsikringsprop - 4 procent 

Ja, har installeret et ‘højtvandslukke’ - 3 procent

Ja, har løftet alle ting over 40 cm fra gulvet i min kælder - 2 procent

Ja, har gjort andet - 7 procent

Nej, jeg gør ikke noget - 43 procent 

Ved ikke / Ikke relevant - 21 procent 

Undersøgelsen er foretaget blandt 1.052 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år af © Kantar Public for Gjensidige i maj og juni 2023.