Mange ved ikke, det eksisterer: Du har nok aldrig gjort denne ting i køleskabet rent

Hus og have

25/01/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Der kom lige et ret vigtigt ekstra punkt på rengøringslisten!

Hvor ofte gør du rent?

Svaret vil variere, og du er måske en af dem, der laver en overfladisk rengøring hver eneste dag.

Men du kommer, helt bevidst, ikke i bund med de helt store rengøringsopgaver. Dem klarer du, når du har tid, hvor du splitter emhætten ad og giver filteret en grundig rensning.

Men der er et sted i hjemmet, du muligvis aldrig har rengjort - for mange ved ikke, at det overhovedet eksisterer.

Det er imidlertid en stor fejl, for det er en lille bitte detalje, der kan forurene dine fødevarer.

Det lille hul

Det omtalte sted er afløbshullet i bunden af køleskabet. Dette lille område er afgørende for at opretholde god hygiejne i køleskabet, hvor der generelt set opbevares store mængder af mad.

Ifølge Lasemainedecastres er dette lille og ofte oversete sted beregnet til at lede vand ud af køleskabet, og det kan hurtigt blive et samlingspunkt for bakterier og skimmelsvamp.

Enhver fugtig overflade i køleskabet, hvad enten det er stillestående vand eller spildt mad, udgør en grobund for de ubehagelige "gæster", og hver gang du så åbner eller lukker køleskabsdøren, kan ubehagelighederne altså blive hvirvlet rundt blandt dine madvarer.

Hvis afløbshullet tilmed bliver tilstoppet, kan vand ikke undslippe, hvilket skaber et gunstigt miljø for vækst af bakterier og skimmel. Derfor er det vigtigt at sikre hullets renhed og korrekte funktion i ny og næ.

Det anbefales også regelmæssigt at kontrollere området bag køleskabet, da drænet vand kan samles der. Det er endnu et overset sted, som kan fremme spredning af skimmelsvamp og bakterier.

Sådan gør du

Først og fremmest skal du slukke for køleskabet og tag stikket ud. Dette sikrer både din egen og apparatets sikkerhed. Fjern så al mad og hylder for at få bedre adgang til afløbshullet.

Når det er gjort, skal du finde det famøse hul. Det varierer fra køleskabsmodel til køleskabsmodel, hvor det sidder, men et godt sted at starte er ved at kigge på den bagerste væg af køleskabet omkring den nederste hylde (se billedet længere nede).

Dernæst skal du lave en opløsning af varmt vand og hvid eddike (cirka en 50/50-blanding, red.) i en skål. Brug så forsigtigt en børste eller vatpind til at rengøre hullet med opløsningen, indtil det er helt rent. Bagefter skyller du hullet med rent vand for at fjerne opløsningsrester og snavs.

Til slut skal du tørre hullet af med en ren, tør klud for at fjerne eventuel tilbageværende fugt.

Foto: Privat