Den største fejl haveejere begår i deres nye have: Kan ødelægge forhold til nye naboer

Hus og have

14/10/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Haver er ofte kronen på værket for mange. Men de kan også indeholde en række fejl – især for dem, der er nye inden for havearbejde. Én fejl i særdeleshed kan forårsage "store problemer for dig og dine naboer."

Havefejl er noget, som husstande med en have, oplever på et eller andet tidspunkt. Til at hjælpe med at undgå dem har Toolstation foretaget en undersøgelse af deres panel af have- og landskabseksperter for at afdække de mest almindelige havefejl, de havde set på job.

Mens husejere måske tror, at den værste fejl er noget så småt som at glemme at vande en plante, er dette ikke tilfældet. I stedet er fejl i udformningen af have og placeringen af træer og planter de mest almindelige fejl, som husejere begår.

Toolstation bad have- og landskabsekspert Fiona Jenkins fra MyJobQuote.co.uk om at forklare, hvorfor det er skadeligt for haver at plante et træ på den forkerte placering: "En af de mest almindelige havefejl er at plante et træ eller en hæk på den forkerte placering. Så vokser det sig for stort og skaber problemer for dig og potentielt også for dine naboer."

Eksperten påstod, at det at plante træer for tæt på huset, haveskure eller endda terrasse også kan "skabe problemer" på grund af træets rodnet, der forstyrrer fundamentet.

Sådan vælger du det perfekte træ

I stedet bør du, når du vælger træer, undersøge, hvor høje og brede de typisk bliver, og derefter overveje, om træet stadig vil være egnet til haven. Og husejere bør konsultere en professionel landskabsarkitekt, før de foretager større ændringer i deres have – især når de planter træer.

Eksperter hos Toolstation hævdede, at træets rødder kan gro lange og dybe og potentielt "beskadige terrasser, indkørsler, fundament og andre elementer" i haven.

At plante et træ på den forkerte placering kan også føre til overfyldning, hvilket kan "bremse væksten af nærliggende planter", skygge dem og forhindre dem i at få den nødvendige vand for at overleve.

Fiona tilføjede, at hurtigvoksende hække hurtigt kan blive "umulige at styre", hvilket kan blokere naturligt lys fra din egen eller din nabos ejendom. Vælg en langsomt voksende sort, så du kan vedligeholde den i en rimelig højde.