5 steder i hjemmet, du glemmer et gøre rent - og som kan gøre dig syg at overse

Hus og have

28/10/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Jeg får pludselig en stor trang til at finde gummihandsker og rengøringsmidler frem ...

De fleste af os vil nok gerne tænke på vores hjem som rent og ryddeligt, men hvad sker der, hvis du finder forstørrelsesglasset frem og går det efter i sømmene?

Terry Fisher, der er ejendomsekspert hos WeBuyAnyHome fortæller til The Mirror, at mange af vores almindelige dagligdagsting faktisk er væksthuse for mikroskopiske bakterier som stafylokokker, salmonella, E. coli og mug.

Husker du for eksempel at rengøre dine salt- og peberbøsser? Hvad med dine stikkontakter? Fjernbetjeninger? Dørhåndtag? Måske husker du dem fra tid til anden, men har du styr på, hvor lang tid der går imellem?

Men næsten vigtigst af alt: Husker du at rengøre dine rengøringsredskaber? Forskere har nemlig fundet ud af, at de ting, vi bruger til at bekæmpe skidt og snavs, nemt kan være hjemsted for farlige bakterier - ikke særligt smart, når det er de redskaber, der helst skal gøre resten af hytten rent.

Sådan sikrer du dig

Inden du render ud for at brænde din kost, moppe og opvaskebørste skal du dog vide, at det ikke er svært at gøre dem helt rene.

Hvis du bruger en opvaskesvamp, anbefaler Fisher at putte den i mikroovnen i et minuts tid. Læg den derefter i blød med en halv teskefuld koncentreret blegemiddel. Om tricket også virker med opvaskebørster, melder historien ikke noget om.

Det næste på listen af dørhåndtag og håndtag generelt. De bliver hele tiden rørt af både beboere og besøgende, og derfor er der stor risiko for, at der kan sidde både E. coli, MRSA eller Covid-19, bare for at nævne nogle få. Brug desinficerende servietter til at rengøre dem mindst en gang om ugen.

Det samme gælder stikkontakter. Vi bruger dem oftere, end vi tror, særligt i disse tider med energibesparelse på den høje klinge. Desinficer også dem en gang om ugen.

Toilettet er et minefelt

Du har nok hørt det før, men det er ikke sikkert, du har gjort noget ved det: Din tandbørste er noget af det, der for alvor kan gøre dig syg.

De fleste opbevarer tandbørsten på badeværelset tæt ved toilettet, og hvis den ikke er sikkert pakket ind, er det en sand bakteriebombe. For der hvirvles nemlig masser af bakterier ud i rummet, når vi skyller ud i toilettet.

Desinficer din tandbørste mindst en gang om ugen og skift den også gerne ud oftere, end du gør nu.

Imens du er ude på badeværelset, bør du også tage et kig på brusenichen eller dit badekar. Varme og våde forhold er guf for bakterier, så det er vigtigt også at rengøre og rense her ofte. Fisher anbefaler at bruge en blanding af eddike og bagepulver til at løsne kalkaflejringer, og så bør du hælde kogende vand ned i afløbet.