Vi behandler ikke altid gryder og pander med så meget kærlighed eller omsorg, som vi burde; ofte antager vi simpelthen, at de er robuste nok til at håndtere ethvert scenarie.
Men med en forkert behandling kan du nemt beskadige belægningerne og dermed forkorte levetiden på selv de dyreste og mest robuste gryder og pander.
Hvordan du bedst behandler, rengør og bruger dine gryder og pander vil variere afhængigt af den type du har. De bedste støbejernsgryder er for eksempel et helt andet boldspil sammenlignet med pander med mere delikate non-stick-belægninger eller endda gryder i rustfrit stål. Og at være bevidst om, hvordan man får det bedste ud af den type, man har, er afgørende.
Eksperterne hos Tom's Guide har samlet de syv mest almindelige fejl, der ikke bare mindsker gryderne og pandernes ydeevne, men som simpelthen kan risikere at gødelægge dem.
1. Du smider dem i opvaskemaskinen
Selvom du har en af de bedste opvaskemaskiner, og dine gryder og pander hævder at være opvaskemaskinevenlige, vil de fleste stadig have gavn af at blive håndvasket i stedet for.
Opvaskemaskiner og opvaskemidler kan være ret aggressive. Vandets bevægelse inde i en opvaskemaskine kan få ting til at flytte rundt, mens de vaskes; i nogle tilfælde kan denne omrøring flise eller slide belægningerne inde i dine gryder og pander.
For at forlænge levetiden på dine gryder og pander skal du være så skånsom som muligt ved rengøring, undgå at skrabe, og prøve ikke at bruge hårde slibende børster og svampe til at fjerne fastsiddende rester.
Og til pander og gryder af støbejern, skal du begrænse mængden af opvaskemiddel, du bruger.
2. Du stabler dem
Gryder og pander sælges ofte i stabelbare sæt, designet til at minimere mængden af lagerplads, de kræver. Men over tid vil stabling af dem forårsage skrammer og slid på de indvendige belægninger, hvilket reducerer levetiden på dine pander.
Hvis du har brug for at stable dem, skal du tilføje et beskyttende lag mellem hver af dem for at begrænse skaden. Eller brug blot papirservietter eller firkanter af stof, der er skåret til at passe - alt, der giver et lag af dæmpning og beskyttelse for at forhindre dem i at ridse hinanden.
3. Du bruger de forkerte redskaber
Non-stick og emaljebelagte gryder og pander kan nemt blive beskadiget af metalredskaber. Hold dig til silikone-, træ- eller plastikredskaber for at undgå at beskadige belægningen.
Hvis du virkelig ønsker at kunne bruge metalredskaber, bør du have gryder og pander i rustfrit stål. Rustfrit stål er et meget holdbart materiale, der kan modstå brugen af metalredskaber, men husk på, at det ikke har nogen non-stick egenskaber.
4. Du bruger ikke låget
Uanset om du koger kartofler, pasta eller laver en solid gryderet, holder låget på varmen og vil fremskynde tilberedningen af de fleste fødevarer.
Det betyder, at du kan skrue ned for varmeniveauet på din kogeplade og spare penge på gas eller el.
Desuden vil madlavning med låg på forhindre dit køkken i at dampe til og hjælpe med at holde kondensvandet på afstand.
5. Du skifter dem ikke ud
Hvis de indvendige non-stick belægninger i dine gryder og pander ikke længere gør deres arbejde, og du ender med at skulle lægge dine gryder i blød i timevis for at skrabe alle de fastsiddende eller fastbrændte madrester af, er det nok på tide at investere i nye.
Ligeledes er smeltede håndtag eller skæve bunde, der betyder, at gryder og pander ikke længere er stabile på kogepladen, begge være et tegn på, at det er tid til at droppe de gamle redskaber og udskifte dem.
6. Du vælger de forkerte gryder og pander til din kogeplade
De fleste gryder og pander fungerer godt med en gaskogeplade, men sørg altid for, at de sidder sikkert på støtterne. Omvendt kræver induktionskogeplader kompatible gryder og pander, der er magnetiske, ellers vil kogepladen simpelthen ikke virke.
Hvis du har en hvilken som helst type glasplade, kan den blive ridset af nogle af de tungere støbejernspander, så det er bedst at undgå disse, hvis det er tilfældet.
Eller hvis din kogeplade er særlig ineffektiv og langsom til at varme op, vil du måske undgå meget tykke, tunge gryder, som også tager lang tid at varme op.
7. Du hælder koldt vand på en varm pande
Det er ret almindeligt, at folk hælder koldt vand over en varm pande ved slutningen af madlavningen, i den tro, at afkøling af varme pander hurtigt er en god sikkerhedspraksis - for at begrænse utilsigtede forbrændinger i køkkenet. Og ja, der er masser af logik i dette.
Men når det kommer til at passe på dine pander, er dette et nej-nej. Den pludselige og ekstreme temperaturændring kan forårsage termisk chok, som i nogle tilfælde kan vride eller endda knække panden.